Thursday, September 16, 2010

BSF HEAD CONSTABLE EXAM MODEL TEST PAPER

(Correct Spelling)
1. (A) Comitment
(B) Comittment
(C) Committment
(D) Commitment
Ans : (D)
2. (A) Fullfil
(B) Fulfil
(C) Fulfill
(D) Fullfill
Ans : (B)
3. (A) Defendant
(B) Defendent
(C) Defandent
(D) Defandant
Ans : (A)
4. (A) Varstile
(B) Verstile
(C) Versatile
(D) Vorstyle
Ans : (C)
5. (A) Recomand
(B) Recommend
(C) Reconand
(D) Recomend
Ans : (B)
6. I always fall ……… old Friends in times of need.
(A) over
(B) through
(C) back on
(D) off
Ans : (C)
7. The party decided to take the shortest…… to its
destination.
(A) root
(B) route
(C) distance
(D) direction
Ans : (B)
8. The girl was very pleased……… herself.
(A) in
(B) on
(C) over
(D) with
Ans : (D)
9. Because of deforestation birds are……… their nerting
places.
(A) cooking
(B) conserving
(C) searching
(D) demanding
Ans : (C)
10. The thieves broke…… the museum to steal the
painting.
(A) up
(B) side
(C) off
(D) into
Ans : (D)
11. Where was the battle of Plassey fought ?
(A) Karnal
(B) Haldighati
(C) Mysore
(D) Bengal
Ans : (D)
12. Who was the first Vice-President of India ?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) C. V. Raman
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans : (A)
13. What was the reason behind the mutiny of 1857 ?
(A) Cartridge containing fat
(B) Frustration in soldiers
(C) Failure of British Government
(D) Administrative research
Ans : (B)
14. Which of the following is UHF ?
(A) 40 MHz
(B) 400 MHz
(C) 400 KHz
(D) 40 KHz
Ans : (B)
15. Mass of a particle is m and its momentum is p. Its
kinetic energy will be —
(A) mp
(B) p2m
(C) p3m
(D) p2/2m
Ans : (D)
16. S. I. unit of power is ‘watt’. It is equivalent to which of
the following ?
(A) Kgms–2
(B) Kgm2s–2
(C) Kgm2s–3
(D) None of these
Ans : (C)
17. Who among the following cricketers scored the
highest runs —
(A) Brien Lara
(B) Sanat Jaysurya
(C) Sachin Tendulkar
(D) Virendra Sehwag
Ans : (C)
18. Which is the oldest Veda ?
(A) Samveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda
Ans : (B)
19. Who was the founder of Pakistan ?
(A) Mohammad Ali Jinna
(B) Liyaquat Ali Khan
(C) Gaffar Khan
(D) Benazir Bhutto
Ans : (A)
20. Who invented television ?
(A) J. L. Baird
(B) Lawrance
(C) Frederick Trechithic
(D) King Gillette
Ans : (A)
21. Who invented wireless ?
(A) Marconi
(B) Charles Caterin
(C) George Cayley
(D) Zenobe Gramme
Ans : (A)
22. Which of the following was the battle strategy of
Shivaji against Mughals ?
(A) Alert army
(B) Large army
(C) Political monopoly
(D) Guerilla warfare
Ans : (D)
23. Find out the next term of the series—
1, 2, 4, 7, 11, ……
(A) 16
(B) 12
(C) 9
(D) 4
Ans : (A)
24. Which of the following cities is termed as the Pink
city ?
(A) Jaipur
(B) Jodhpur
(C) Ajmer
(D) Delhi
Ans : (A)
25. Who wrote the Meghdoot ?
(A) Kalidas
(B) Vatsyayan
(C) Chanakya
(D) Premchand
Ans : (A)
26. Find out the missing term of the series—
11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41……
(A) 43
(B) 47
(C) 53
(D) 51
Ans : (B)
27. Which of the following is a creation of Maithili-Sharan
Gupta ?
(A) Saket
(B) Urvashi
(C) Prempachisi
(D) Gatha
Ans : (A)
28. Which is the longest railwayline of the world ?
(A) Trans-Siberian
(B) Trans-Canadian
(C) Orient Railway line
(D) Railwayline from London to Paris
Ans : (A)
29. Which of the following states has the highest number
of voters ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Rajasthan
(D) Gujarat
Ans : (A)
30. Garaba folk dance belongs to which of the following
states ?
(A) Manipur
(B) Assam
(C) Gujarat
(D) Orissa
Ans : (C)
(Nearest Meaning)
31. Addicted—
(A) wild
(B) enhaneed
(C) sentenced
(D) incline
Ans : (D)
32. Bewilder—
(A) Cross
(B) Seize
(C) Puzzle
(D) Annoy
Ans : (C)
33. Destitute—
(A) Sick
(B) Poor
(C) thin
(D) Angry
Ans : (B)
34. Genteel—
(A) Clever
(B) Polite
(C) Hopeful
(D) Lovable
Ans : (B)
35. Camouflage—
(A) Deject
(B) Disappear
(C) Drown
(D) Conceal
Ans : (D)
36. A thing liable to be easily broken—
(A) Breakable
(B) Ductile
(C) Brittle
(D) Delicate
Ans : (C)
37. Animal living on land and in water—
(A) Ambiguous
(B) Pacify
(C) Amphibian
(D) Ambivalend
Ans : (C)
38. One who does not care for literature or and—
(A) Barbarian
(B) Philistine
(C) Primitive
(D) Literate
Ans : (B)
39. The following country is the winner of the last three
world cricket coups —
(A) Pakistan
(B) India
(C) Australia
(D) Sri Lanka
Ans : (C)
40. Find the odd man out—
1, 5, 14, 30, 50, 55, 91
(A) 5
(B) 50
(C) 55
(D) 91
Ans : (B)
41. Find out wrong number in each sequence—
582, 605, 588, 611, 634, 617, 600
(A) 634
(B) 611
(C) 605
(D) 600
Ans : (A)
42. A boy was asked to multiply a number by 25. He
instead multiplied the number by 52 and got the answer
324 more than the correct answer. The number to be
multiplied was —
(A) 12
(B) 15
(C) 25
(D) 32
Ans : (A)
43. Insert the missing number—
16, 33, 65, 131, 261, (……)
(A) 523
(B) 521
(C) 613
(D) 721
Ans : (A)
44. 3251 + 587 + 369 – ? = 3007
(A) 1250
(B) 1300
(C) 1375
(D) 1200
Ans : (D)
45. If 2 tables and 3 chairs cost Rs. 3500 and 3 tables and 2
chairs cost Rs. 4000, then how much does a table cost ?
(A) Rs. 500
(B) Rs. 750
(C) Rs. 1000
(D) Rs. 1500
Ans : (C)
46. The sum of first five prime numbers is—
(A) 11
(B) 18
(C) 26
(D) 28
Ans : (D)
47. Three numbers are in the ratio 1 : 2 : 3 and their H. C. F.
is 12. The numbers are —
(A) 4, 8, 12
(B) 5, 10, 15
(C) 10, 20, 30
(D) 12, 24, 36
Ans : (D)
48. Income of a company doubles after every one year. If
the initial income was Rs. 4 lakhs, what would be the
income after 5 years ?
(A) Rs. 1•24 crores
(B) Rs. 1•28 crores
(C) Rs. 2•52 crores
(D) Rs. 2•56 crores
Ans : (B)
49. Water boils at 212F or 100C and melts at 32F or
0C. If the temperature of a particular day is 35C, it is
equivalent to—
(A) 85F
(B) 90F
(C) 95F
(D) 99F
Ans : (C)
50. A Bazar has an average of 510 people on Sundays and
240 on other days. The average number of people per day
in a month of 30 days beginning with a Sunday is —
(A) 250
(B) 276
(C) 280
(D) 285
Ans : (D)
51. Kumar is older than Vishnu who is younger than
Ashoka. Harsha is older than Anil but younger than Vishnu,
Ashoka is younger than Kumar. Who is the youngest ?
(A) Kumar
(B) Ashoka
(C) Vishnu
(D) Anil
Ans : (D)
52. A station director starts from the radio station
Jalandhar and drives 15 km towards west, turns, left and
covers another 10 km and again turns, right and covers 18
km. In which direction is he driving ?
(A) South
(B) West
(C) South West
(D) North West
Ans : (B)
53. If TOM = 48 and DICK = 27, what is HARRY equal to ?
(A) 50
(B) 44
(C) 70
(D) 60
Ans : (C)
54. If UNDERSTAND is coded as 1234567823, how will
START be coded ?
(A) 56781
(B) 83243
(C) 73652
(D) 67857
Ans : (D)
55. Foot is to hand as leg is to—
(A) Elbow
(B) Toe
(C) Finger
(D) Arm
Ans : (D)
56. Daughter is to father as niece is to—
(A) Nephew
(B) Cousin
(C) Uncle
(D) Mother
Ans : (C)
Directions—(Q. 57–60) Read the following information and give
the answers. If you start running from a point towards North and
after covering 4 kms you turn to your left and run 5 km and then
again turn to your left and run 5 km and then turn to left again
and run another 6 km and before finishing you take another left
turn and run 1 km, then answer questions based on this
information —
57. How many kms are you from the place you started ?
(A) 1 km
(B) 2 km
(C) 3 km
(D) 4 km
Ans : (A)
58. In which direction will you be running while finishing ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (C)
59. After taking the second turn, in which direction will
you be running ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (D)
60. From the finishing point if you have to reach the point
from where you started in which direction will you have
to run ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (B)
61. Introducing a lady, a man said, “Her father is my
mother’s only son.” How is the lady related to the man ?
(A) Sister
(B) Daughter
(C) Aunt
(D) Mother
Ans : (B)
62. In which of the following years was the Indian
National congress founded ?
(A) 1805
(B) 1885
(C) 1893
(D) 1870
Ans : (B)
63. Choose the incorrect one—
36, 54, 18, 27, 9, 18•5, 4•5
(A) 18
(B) 18 •5
(C) 4•5
(D) 27
Ans : (B)
64. Unit of which of the following has been derived from
ohm ’s law ?
(A) Resistance
(B) Current
(C) Potential difference
(D) All the above
Ans : (A)
65. Ajanta caves are famous for which of the following—
(A) Artistic painting
(B) Caves
(C) Carving
(D) None of these
Ans : (A)
66. Which country awards Nobel Prize ?
(A) Sweden
(B) France
(C) Norway
(D) Spain
Ans : (A)
67. Who was the first Indian to be honoured with Nobel
Prize ?
(A) Mother Teresa
(B) Rabindranath Tagore
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bankim Chandra Chatterjee
Ans : (B)
68. Which of the following is an odd number ?
385, 462, 572, 396, 427, 671, 264
(A) 462
(B) 396
(C) 671
(D) 427
Ans : (D)
69. Find out the an odd number—
835, 734, 642, 751, 853, 981, 532
(A) 751
(B) 853
(C) 981
(D) 532
Ans : (A)
70. Average of 50 numbers is 30. If two numbers 35 and
40 are deleted, what would be the average of rest
numbers ?
(A) 28•32
(B) 28•78
(C) 29•27
(D) 29•68
Ans : (D)
71. ITDC stands for—
(A) Indian Trade Development Corporation
(B) Indian Trade Defence City
(C) Income Tax Development Corporation
(D) Indian Trade Design Corporation
Ans : (A)
72. Sri Harikota is famous for which of the following ?
(A) Space programmes
(B) Satellite launching
(C) Nuclear Research Centre
(D) Missile launching Centre
Ans : (B)
73. Pointing towards a woman, a girl said, “She is the only
daughter-in-law of the grandmother of my father’s son.”
Who is this woman of the girl ?
(A) Mother
(B) Aunt
(C) Mother-in-law
(D) Sister-in-law
Ans : (A)
74. 7589 – ? = 3434
(A) 4242
(B) 1123
(C) 11023
(D) 4155
Ans : (D)
75. Who was the founder of Sikh religion ?
(A) Guru Nanak
(B) Guru Ramdas
(C) Guru Govind Singh
(D) Guru Arjundev
Ans : (A)
76. Chanakya was the Prime, Minister of which of the
following emperors ?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Chandragupta II
(C) Ashok
(D) Bimbisar
Ans : (A)
77. L.C.M. of two numbers is 4284 and their H.C.F. is 34.
One of these two numbers is 204, then what is second
number ?
(A) 714
(B) 720
(C) 700
(D) 715
Ans : (A)
78. Which of the following is odd ?
– 3, 9, 21, 34, 45, 57
(A) 34
(B) 57
(C) 21
(D) – 3
Ans : (A)
79. What is full form of INTERPOL ?
(A) International Police Organization
(B) International Public Organization
(C) Indian Police Organization
(D) Indian Police Office
Ans : (A)

No comments: