Tuesday, November 2, 2010

CRPF HEAD CONSTABLE MIN. QUESTION PAPER



CRPF HEAD CONSTABLE MIN. EXAM


PART 1

FIND OUT THE SAME

1. DURGA GAYTRI MARG

PHONE 48893939

A. DURGA GAYTRI MARG
PHONE 8893939
B. DURGA AYTRI MARG
PHONE 48893939
C. 1. DURGA GAYTRI MARG
PHONE 48893939
D. 1. DGA GAYTRI MARG
PHONE 48893939

2. AMIT SAHU MAIN BAJAR
DEHRADUN PHONE 4888383

A. AMIT SAAHU MAIN BAJAR
DEHRADUN PHONE 4888383
B. AMIT SADHU MAIN BAJAR
DEHRADUN PHONE 4888383
C. AMIT SAHU MAIN BAJAAR
DEHRADUN PHONE 4888383
D. AMIT SAHU MAIN BAJAR
DEHRADUN PHONE 4888383


3. VINIT SANTI NAGAR
NEAR COAL FACTORY
PIN 2510021

A. VINIT SANTI NAGAR
NEAR COAL FAOTORY
PIN 2510021
B. VINIT SANTI NAGAR
NEAR COAL FACTORY
PIN 2510021
C. VINIT SANTI NAGAR
NEAR COAL FECTORY
PIN 2510021
D. VINIT SANTI NAGAR
NEAR COAL FACTORY
PIN 25100DD


4. ANKIT KUMAR MAIN ROAD
DELHI PIN 474743939

A. ANKIT KUMAR MAIN ROAD
DELHI PIN 74743939
B. ANKIT KUMAR MAIN ROAD
DELHI PIN 474743939
C. ANKIT KUMAR MAIN ROAD
DELHI PIN 47473939
D. ANKIT KUMAR MAIN RQAD
DELHI PIN 474743939


5. ANKIT KUMAR MAIN ROAD
DELHI PIN 474743939
A. ANKIT KUMAR MAIN ROAD
DELHI PIN 474743939
B. ANKIT KUMAR MAEN ROAD
DELHI PIN 474743939
C. ANKIT KUMAR MAN ROAD
DELHI PIN 474743939
D. ANKIT KUMAR MAIN ROAD
DELHI PIN. 474743939


6. RISHI JAIN PRAM HANSH
ROAD BADA BAJAR
A.  RISHI JAIN PRAM HANSH
ROAD BADA BAJAR
B. ANKIT KUMAR MAIN ROAD
DELHI PIN 474743939
C. ANKIT KUMAR MAIN ROAD
DELHI PIN 474743939
D. ANKIT KUMAR MAIN ROAD
DELHI PIN 474743939

7. SUMIT SAHU RANI KA BAAG
NEAR RAILWAY STATION
LUXMI NAGAR
A. SUMIT SAHU RANI. KA BAAG
NEAR RAILWAY STATION
LUXMI NAGAR
B. SUMIT SAHU RANI KA BAAG
NEAR RALWAY STATION
LUXMI NAGAR
C. SUMIT SAHU RANI KA BAAG
NEAR RAILWAY STATION
LUXMI NAGA
D. SUMIT SAHU RANI KA BAAG
NEAR RAILWAY STATION
LUXMI NAGAR

8. RANI JI SADAR MARKET
NEAR MAIN ROAD DELHI
A. RANI JEE SADAR MARKET
NEAR MAIN ROAD DELHI
B. RANI JE SADAR MARKET
NEAR MAIN ROAD DELHI
C. RANI JI SDAR MARKET
NEAR MAIN ROAD DELHI
D. RANI JI SADAR MARKET
NEAR MAIN ROAD DELHI



9. SANU RAJA MOHAN NAGAR
PIN 251001 UTTAR PRADESH

A.  SANU RAJA MOHAN NAGAR
PIN 25100 UTTAR PRADESH
B.  SANU RAJA MOHAN NAGAR
PIN 25100 UTTAR PRADESH
C.  SANU RAJA MOHAN NAGAR
PIN 251005 UTTAR PRADESH
D.  SANU RAJA MOHAN NAGAR
PIN 251001 UTTAR PRADESH


10.  MOHAN DAS NAGAR
PIN 3939303

A.  MOHAN DAS NAGAR
PIN 3939303
B.  MOHAN DAS NAGAR
PIN .3939303
C.  MOHAN DAS NAGAR
PIN.. 3939303
D.  MOHAN DAS NAGAR
PIN 939303



11. 2, OCT. 1988
A. 2 OCT. 1988
B. 2, OCT. 198
C. 2, OCT. 1988
D. 2, OCT 1988


12. 3 MARCH 2003
MONDAY

A.  3 MARCH 203
MONDAY
B.  3 MARCH 20O3
MONDAY
C.  3 MARCH 2003
MONDA
D.  3 MARCH 2003
MONDAY

13. 12 JUNE. 1766 MON.

A. 12 JUNE. 1866 MON.
B. 12 JUN 1766 MON.
C. 12 JUNE. 1766 MON.
D. 12 JUNE. 1766 MON


14. 21 MAY, DAY THU.

A. 21 MAY, DAY TGU.
B. 21 MAY, DAY FRI.
C. 21 MAY, DAY SUN.
D. 21 MAY, DAY THU.

15. 9/01/66

A. 9/01/69
B. 9/01/69
C. 9/07/66
D. 9/01/66


16. 6/6/2006
A. 6/6/2000
B. 6/6/2006
C. 6/6/206
D. 6/06/2006


17. 4/2/2009

A.  4/2/2009
B.  4/2/20000
C.  4/2/2
D.  4/2/20009


18 23/MAY/1980
A. 23/MAY/19.80
B. 23/MAY/19,80
C. 23/MA Y/1980
D. NONE OF ABOVE

19. MANIKAIIDNDHAIY
A. MANIKAIIDNDHAIY
B. MANIKAIIDGDHAIY
C. MANIKAIIDDDHAIY
D. MANIKAIIDDDHAIY


20 AYELURKHAKDI

A. AYELURKHAKDDI
B. AYELURKHAKDDI
C. AYELURKHSAKDI
D. AYELURKHAKDI

21. TYUOIEROQELE
A. TYUOIEROQELE
B. TYUOIERDOQELE
C. TYUAOIEROQELE
D. TYXUOIEROQELE


22. TUOWWNKDKHFJD
A. TUOWWKDKHFJD
B. TUOWWNKDHFJD
C. TUOWWNKDKHFJDD
D. TUOWWNKDKHFJD

23. 73939337483993
A. 73939337483993
B. 7393933483993
C. 73939337 483993
D. 7393937483993


24. %%^^&**((&%%
a.  %%^^&*((&%%
B.  %%^^&*\((&%%
C.  %%^^&**(&%%
D.  %%^^&**((&%%


25. RTIRTI RTI RVI
A.  RTIRTI RVI RVI
B.  RTIRTI RGI RVI
C.  RTIRTI RHHI RVI
D.  RTIRTI RTI RVI


26- 35) THERE ARE SOME CODES
WRITE CORRECT ANSWER ACCORDING
TO THE CODES

WORDS  Q = 11
       Z = 4
       A = 26
       B= 35
       N = 13
       M = 14
       E = 5
       L=  15

26. Q M E M B = ?

27. LZABNMEL= ?

28. BNMELQZBA= ?

29.  LMNBAQ = ?

30.  ELBA = ?

31. NBAAZ = ?

32 LEMNZ = ?


33. LLBEE =?

34 NBZZ =?

35. EBBAQQ = ?


36-50) IF A = 1 B= 2 C= 3......Z =26


36. BARFENE =

37. DKYUANJ =

38. DIDUJFA =

39. KDUFULS =

40. KDURKHEU =


41. ASFDIO =

42. KDJFEL -

43 KDUIORJELA =


44. EOEOOE =

45. OEIROE =

46. DUTIEOAN =

47. IENFKDJN =

48. KDJUR =


49. REIOEPW =


50. KJDKAJEUIEEME =



                              PART - II
Directions (Qs. 1 to 8) :    In these questions, select the
related letters/ words/ numbers/figures from the given
alternatives.
1.    Taste  :  Tongue   :  :   Walk   :   ?
    (a)    Pavement
    (b)    Crutch
    (c)    Legs
    (d)    Walking stick
    Ans:    ( c )    Legs
      
2.    CHIMNEY   :   SMOKE    :   :   ______   :   ______
    (a)    Gun  :  Bullet
    (b)    House   :   Roof
    (c)    Clay   :   Ceramic
    (d)    Tea   :   Kettle
    Ans:    ( a )    Gun  :  Bullet
      
3.    DCHG   :   LIKQP   :   :   FEJI   :   ?
    (a)    MLSR
    (b)    NMRQ
    (c)    ONTS
    (d)    QPUT
    Ans:    ( None )  
      
4.    CAD   :   FDG   :  :   XZW   :   ?
    (a)    IQJ
    (b)    CAD
    (c)    ZBY
    (d)    UWT
    Ans:    ( d )    UWT
      
5.    5  :   124     :  :     7   :   ?
    (a)    342
    (b)    343
    (c)    248
    (d)    125
    Ans:    ( a )    342
      
6.    3265   :   4376     :  :     4673   :   ?
    (a)    2154
    (b)    5487
    (c)    3562
    (d)    5784
    Ans:    ( d )    5784
      
Directions (Qs. 7 to 12) :    In these questions, select the
response which is different from the other three responses.
  
7.    (a)    Telephone
    (b)    Tape-Recorder
    (c)    Transistor
    (d)    Telescope
    Ans:    ( d )    Telescope
  
8.    (a)    Glue
    (b)    Oil
    (c)    Paste
    (d)    Cement
    Ans:    ( b )    Oil
  
9.    (a)    XZUS
    (b)    OQLJ
    (c)    HJFE
    (d)    FHCA
    Ans:    ( c )    HJFE
  
10.    (a)    KNPS
    (b)    RUWZ
    (c)    MPRU
    (d)    PRSU
    Ans:    ( d )    PRSU
      
11.    (a)    26 ? 62
    (b)    36 ? 63
    (c)    46 ? 64
    (d)    56 ? 18
    Ans:    ( d )    56 ? 18
      
12.    (a)    6958
    (b)    7948
    (c)    6895
    (d)    9783
    Ans:    ( d )    9783
      
Directions (Qs. 13) :    In this question, which one set of
letters when sequentially placed at the gaps in the given
letter series shall complete it ?
13.    m__nm__n__an__a__ma__
    (a)    amammn
    (b)    aammnn
    (c)    ammanm
    (d)    aamnan
    Ans:    ( b )    aammnn
      
Directions (Qs. 14 to 17) :    In these questions, a series is
given with one term missing.   Choose the correct
alternative from the given ones that will complete the series.
14.    A,  c,  f,  j,  ?,  ?
    (a)    ou
    (b)    mo
    (c)    lp
    (d)    rv
    Ans:    ( a )    ou
      
15.    QYK,   ?,   ISG,   EPE
    (a)    NWJ
    (b)    MVI
    (c)    NVI
    (d)    MVJ
    Ans:    ( b )    MVI
      
16.    10,   22,   46,   94   ?
    (a)    180
    (b)    184
    (c)    190
    (d)    140
    Ans:    ( c )    190
      
17.    110,   132,   156,   ?,   210
    (a)    162
    (b)    172
    (c)    182
    (d)    192
    Ans:    ( c )    182
      
Directions (Qs. 18 to 22) :    In these questions, which one of
the given responses would be a meaningful order of the
following words?
18.    (1)    Book    (2)    Words
(3)    Letters    (4)    Sentences
(5)    Chapters    (6)    Pages
    (a)    3  2  6  5  4  1
    (b)    3  2  5  4  6  1
    (c)    3  2  4  5  6  1
    (d)    3  2  4  6  5  1
    Ans:    ( d )    3  2  4  6  5  1
      
19.    (1)    Probation    (2)    Interview
(3)    Selection    (4)    Appointment
(5)    Advertisement    (6)    Application
    (a)    5  6  4  2  3  1
    (b)    5  6  3  2  4  1
    (c)    5  6  2  3  4  1
    (d)    6  5  4  2  3  1
    Ans:    ( c )    5  6  2  3  4  1
      
20.    If E = 5,  PEN = 35, then PAGE = ?
    (a)    28
    (b)    29
    (c)    36
    (d)    27
    Ans:    ( b )    29
      
21.    If he word ?PORTER? can be coded as ?MBNZQN?,  then how
can ?REPORT? be written?
    (a)    NQMBNZ
    (b)    NQBMNZ
    (c)    NBQMNZ
    (d)    NQMNBZ
    Ans:    ( a )    NQMBNZ
      
22.    In  a certain code, the words ?COME AT ONCE? were
written as XLNVZGLMXV.  In the same code which of the
following would be ?OK? ?
    (a)    LM
    (b)    LP
    (c)    KM
    (d)    KL
    Ans:    ( b )    LP

Directions (Qs. 23) :    In this question, you have to identify
the correct response from the given premises stated
according to following symbols.
23.    If ?+? means ?minus?, ?-? means ?multiplication?, ??
means ?plus? and ?x? means ?division, then
            15 ? 3 + 10 x 5  5 =
    (a)    52
    (b)    48
    (c)    22
    (d)    5
    Ans:    ( b )    48
      
Directions (Qs. 24 ) :    In this question, find the missing
number from the given response.
24.    8    7    10    12
13    12    15    17
10    9    ?    14
    (a)    12
    (b)    10
    (c)    21
    (d)    25
    Ans:    ( a )    12
      

Directions (Qs. 25) :    From the given alternative words
select the word which cannot be formed using the letters of
the given word.
25.    Given word :        ADMINISTRATION
    (a)    STATION
    (b)    TRADITION
    (c)    MINISTER
    (d)    RATION
    Ans:    ( c )    MINISTER
      
Directions (Qs. 26) :    A word given in Capital letters is
followed by four answer words.  Out of these only one can be
formed by using the letters of the given word.  Find out
that word.
26.    IMMEDIATELY
    (a)    DIAMETER
    (b)    DICTATE
    (c)    LIMITED
    (d)    DIALECT
    Ans:    ( c )    LIMITED
      
27.    Suresh starts from a point, walks 2 miles towards the
south, turns right and walks 1 ½ miles, turns left and walks
½ mile and then he turns back.  What is the direction he is
facing now?
    (a)    East
    (b)    West
    (c)    South
    (d)    North
    Ans:    ( d )    North
      
28.    Ashok wants to book a ticket to Madurai.  He starts and
covers 5 km to reach the Booking Office which is in the East
of his house.  From there he turns to the North towards the
market by traveling 3 km.  From there he turns left to his
friend Sandeep?s house which is 5 km away.  Now he has to
get back to his house.  How many km he has to cover to reach
his house?
    (a)    8 km
    (b)    3 km
    (c)    5 km
    (d)    6 km
    Ans:    ( b )    3 km
      
29.    The age of X is 2/3rd that of Y.  After 6 years, X will
be 46 years old.  The present age of Y is
    (a)    40 years
    (b)    56 years
    (c)    60 years
    (d)    100 years
    Ans:    ( c )    60 years
      
30.    A is B?s brother, C is A?s mother, D is C?s father, E is
B?s son.  How is D related to A ?
    (a)    Son
    (b)    Grandson
    (c)    Grandfather
    (d)    Great Grandfather
    Ans:    ( c )    Grandfather
      
31.    In a store, 5 articles A, B, C, D and E are priced
differently.  Value of ?C? is Rs. 100.  ?A? is cheaper than
?C? but costlier than ?B?.  ?E? is costlier than ?C? but
cheaper than ?D?.  Which of the articles is the costliest ?
    (a)    D
    (b)    E
    (c)    B
    (d)    A
    Ans:    ( a )    D
      
32.    Read The following information to answer this question :
(i)    A B C D E F are six family members
(ii)    There is one Doctor, one Lawyer, one Engineer, one
Pilot, one Student and one Housewife.
(iii)    There are two married couples in the family.
(iv)    F, who is a Lawyer, is the father of A.
(v)    B is a Pilot and is mother of C.
(vi)    D is grandmother of C and is a housewife.
(vii)    E is father of F and is a Doctor.
(viii)    C is brother of A.
        How many female members are there in the family?
    (a)    One
    (b)    Two
    (c)    Three
    (d)    Four
    Ans:    ( ? )   







                          PART III

 Directions (Qs. 1?15) : Read the following passage
carefully and answer the questions given below it.  Certain
words/phrases are printed in bold to help you to locate them
while answering some of the questions.
  The wise old Wazir was Famous for his judgement and people
came to him for justice from all parts of the country.
One-day two men came to his court and claimed ownership of
an extraordinarily good-looking horse.  It was a black
beauty indeed.  One of the men was tall, very well dressed
and soft-spoken.  The other one was just the opposite.  Each
of them said that the horse was his.  The Wazir heard them
patiently and asked them to leave the horse and come to him
next morning.  Both the men came the next morning.  The
Wazir asked his soldiers to give the horse to the tall man
and to arrest the other man.  The tall man wanted to know
how the Wazir had learnt the truth.  ?Very simple?, said he,
?Firstly, a man of your appearance and manners could not
have been the thief.  Still, I wanted to be sure, just after
you had left the court.  I asked one of my soldiers to leave
the horse free and to see whom it followed.  It went after
you.  This hint was enough for me.?
1. Which of the following best describes the other man?
 (A) Ill-dressed, short-statured, loud-voice
 (B) Tall, ill-dressed, courteous
 (C) Not well-dressed, short but good mannered
 (D) Thin, poorly-built, harsh in expression
 Ans: ( A ) Ill-dressed, short-statured, loud-voice
 
2. The Wazir discovered the real owner of the horse---
 (A) by arresting the other man
 (B) from the appearance and good manners of the tall man
 (C) by knowing whom the horse followed
 (D) by leaving the horse free
 Ans: ( C ) by knowing whom the horse followed
 
3. With the Wazir?s wisdom, the tall man was--
 (A) consoled
 (B) impressed
 (C) undecided
 (D) confused
 Ans: ( B ) impressed
 
4. People came to the Wazir from all places because he was ---
 (A) a wise judge
 (B) very famous
 (C) an old judge
 (D) an old Wazir
 Ans: ( A ) a wise judge
 
5. The story proves that ---
 (A) the court soldiers were very smart
 (B) the judge was quite old
 (C) the horse was very clever
 (D) the judge was indeed quite intelligent
 Ans: ( D ) the judge was indeed quite intelligent
 
 Directions (Qs. 6?10) : Which of the following is most
nearly the same in meaning as the word/group of words as
printed in bold as used in the passage?
6. Claimed
 (A) Demanded as a right
 (B) Promised
 (C) Declared
 (D) Possessed
 Ans: ( A ) Demanded as a right
 
7. Followed
 (A) Pursued
 (B) Owned
 (C) Went after
 (D) Interrupted
 Ans: ( C ) Went after
 
8. Hint
 (A) Advice
 (B) Clue
 (C) Truth
 (D) Nod
 Ans: ( B ) Clue
 
9. Patiently
 (A) Politely
 (B) Willingly
 (C) Sufficiently
 (D) Calmly
 Ans: ( D ) Calmly
 
10. Still
 (A) However
 (B) Calm
 (C) Quiet
 (D) Though
 Ans: ( A ) However
 
 Directions (Qs. 11?15) : Which of the following is most
opposite in meaning of the word printed in bold as used in
the passage ?
11. Extraordinarily
 (A) Exceptionally
 (B) Unusually
 (C) Exactly
 (D) Plainly
 Ans: ( D ) Plainly
 
12. Sure
 (A) Promising
 (B) Definite
 (C) Unfaithful
 (D) Uncertain
 Ans: ( B ) Definite
 
13. Famous
 (A) Gentle
 (B) Notorious
 (C) Easily known
 (D) Widely known
 Ans: ( B ) Notorious
 
14. Arrest
 (A) Trap
 (B) Imprison
 (C) Catch attention
 (D) Release
 Ans: ( D ) Release
 
15. Enough
 (A) Inadequate
 (B) Sufficient
 (C) Understandable
 (D) Scarce
 Ans: ( D ) Scarce
 
 Directions (Qs. 16?25) : There is a mistake in each of the
following sentences.  Find out the part in which the mistake
occurs.
16. (A) The travel / (B) across the sandy desert / (C) was
an exhausting one / (D) for the caravan.
 Ans: ( A )
 
17. (A) No sooner did / (B) he announce the / (C) tour the
children / (D) screamed with great joy.
 Ans: ( C )
 
18. (A) His only / (B) frame to claim is that / (C) he is
the son of / (D) a rich man.
 Ans: ( B )
 
19. (A) It did not / (B) take me very long / (C) to size up
my / (D) fellow interviewees.
 Ans: ( C )
 
20. (A) I am pleased to sanction / (B) one special increment
/ (C) to all the employees / (D) with this month.
 Ans: ( D )
 
21. (A) I will put on / (B) a note in this regard / (C) for
your consideration / (D) and necessary decision.
 Ans: ( A )
 
22. (A) If the teacher / (B) is good the students / (C) will
respond / (D) positively to them.
 Ans: ( D )
 
23. (A) Rajesh has collected / (B) all the necessary
documents / (C) and have written a good paper / (D) for his
conference.
 Ans: ( C )
 
24. (A) The old chap / (B) who lives in the little / (C) hut
on the beach / (D) seems to be a real odd bird.
 Ans: ( D )
 
25. (A) I have been racking / (B) my brain all the days to
remember / (C) the name of the agency / (D) that Sheila
recommended.
 Ans: ( B )
 
 Directions (Qs. 26?35) : Give one word for each of the
following utterances :
26. A person who does not believe in any religion--
 (A) Philatelist
 (B) Rationaslist
 (C) Atheist
 (D) Pagan
 Ans: ( D ) Pagan
 
27. A post without remuneration--
 (A) Voluntary
 (B) Sinecure
 (C) Honorary
 (D) Involuntary
 Ans: ( C ) Honorary
 
28. A person who rules without consulting the opinion of
others--
 (A) Democrat
 (B) Bureaucrat
 (C) Autocrat
 (D) Fanatic
 Ans: ( C ) Autocrat
 
29. Through which light cannot pass--
 (A) Dull
 (B) Dark
 (C) Obscure
 (D) Opaque
 Ans: ( D ) Opaque
 
30. A person who brings goods illegally into the country--
 (A) Exporter
 (B) Importer
 (C) Smuggler
 (D) Imposter
 Ans: ( C ) Smuggler
 
31. A person who has just started learning--
 (A) Foreman
 (B) Accomplice
 (C) Novice
 (D) Apprentice
 Ans: ( C ) Novice
 
32. A person interested in reading books and nothing else--
 (A) Student
 (B) Book worm
 (C) Scholar
 (D) Book keeper
 Ans: ( B ) Book worm
 
33. One who resides in a country of which he is not citizen--
 (A) Alien
 (B) Native
 (C) Foreigner
 (D) Prodigal
 Ans: ( A ) Alien
 
34. Anything which destroys the effect of poison--
 (A) Serum
 (B) Antiseptic
 (C) Seramycin
 (D) Antidote
 Ans: ( D ) Antidote
 
35. A cure for all diseases--
 (A) Excorcism
 (B) Incantation
 (C) Panacca
 (D) Antibiotic
 Ans: ( C ) Panacca
 
 Directions (Qs. 36?40) : In the following items there is a
word odd in one respect or another from the rest.   Identify
such words.
36. (A) Goal
 (B) Guile
 (C) Gall
 (D) Whole
 Ans: ( D ) Whole
 
37. (A) Whole
 (B) Full
 (C) Fool
 (D) Complete
 Ans: ( C ) Fool

38. (A) On
 (B) Upon
 (C) Than
 (D) Over
 Ans: ( C ) Than
 
39. (A) Bring
 (B) Going
 (C) Coming
 (D) Rinning
 Ans: ( A ) Bring
 
40. (A) A
 (B) An
 (C) The
 (D) That
 Ans: ( D ) That
 
 Directions (Qs. 41?45) : In each question below four words
are given.  One of which is correctly spelt.  Choose the
word with correct spelling.
41. (A) Disguise
 (B) Desguise
 (C) Disguese
 (D) Disgiuse
 Ans: ( A ) Disguise
 
42. (A) Buccaner
 (B) Buccanner
 (C) Bucaneer
 (D) Buccaneer
 Ans: ( D ) Buccaneer
 
43. (A) Experence
 (B) Experince
 (C) Experience
 (D) Exparience
 Ans: ( C ) Experience
 
44. (A) Pionear
 (B) Pioneer
 (C) Pyoneer
 (D) Pienear
 Ans: ( B ) Pioneer
 
45. (A) Achievement
 (B) Achievment
 (C) Acheivement
 (D) Achivement
 Ans: ( A ) Achievement
 
 Directions (Qs. 46?50) : In each of the following passages,
there are blanks each of which has been numbered.  These
numbers are printed below the passage and against each.
Some words are suggested, one of which fits the blank
appropriately.  Find out the appropriate words.
 PASSAGE :
We will be crushed if civil ?(46)? is started.  It will be
?(47)? to the clock.  The technique of ?(48)? against it has
been ?(49)?   We may have to wait ?(50)? a year or more for
a suitable



46. (A) riot
 (B) disturbance
 (C) war
 (D) disobedience
 Ans: ( D ) disobedience
 
47. (A) damage
 (B) reversal
 (C) setback
 (D) rewinding
 Ans: ( C ) setback
 
48. (A) defence
 (B) protection
 (C) fighting
 (D) guarding
 Ans: ( C ) fighting
 
49. (A) learnt
 (B) practised
 (C) rehearsed
 (D) perfected
 Ans: ( D ) perfected
 
50. (A) at least
 (B) minimum
 (C) for
 (D) approximately
 Ans: ( A ) at least



                PART IV


101. IF A - 1 B- 2 C - 3 ACDF+ EFC=

102. 12098+547890-9987=


103. 1/2+1/4+1/5=

104. 786543+99087/56=

105. z=1 a =26 c=?

      
106.    The value of 52 + 62 + ???.. + 102 + 202
    (a)    755
    (b)    760
    (c)    765
    (d)    770
    Ans:    ( a )    755
      
107.    The sum of the first 8 terms of a geometric progression
is 6560 and the common ratio is 3.  The first term is
    (a)    1
    (b)    2
    (c)    3
    (d)    4
    Ans:    ( b )    2
      
108.    How many even three-digit numbers can be formed from
the digits 1, 2, 5, 6 and 9 without repeating any of the
digits ?
    (a)    120
    (b)    48
    (c)    40
    (d)    24
    Ans:    ( d )    24
      
109.    A and B, working separately, can do a piece of work in
10 and 15 days respectively.  If they work on alternate days
beginning with A, then in how many days will the work be
completed?
    (a)    18 days
    (b)    13 days
    (c)    12 days
    (d)    6 days
    Ans:    ( c )    12 days
      
110.    Two pipes can fill a tank separately in 20 minutes and
30 minutes respectively.  If both the pipes are opened
simultaneously, then the tank will be filled in
    (a)    10 minutes
    (b)    12 minutes
    (c)    15 minutes
    (d)    25 minutes
    Ans:    ( b )    12 minutes
      
111.    A can complete a work in 6 days while B can complete
the same work in 12 days.  If they work together and
complete it, then the portion of the work done by A is
    (a)    1/3
    (b)    2/3
    (c)    1/4
    (d)    1/2
    Ans:    ( b )    2/3
      
112.    If the radius of a cylinder is decreased by 50% and the
height is increased by 50% to form a new cylinder, then the
volume will be decreased by
    (a)    0%
    (b)    25%
    (c)    62.5%
    (d)    75%
    Ans:    ( c )    62.5%
      
113.    The circum-radius of an equilateral triangle is 8 cm.
The in-radius of the triangle is
    (a)    3.25 cm
    (b)    3.50 cm
    (c)    4 cm
    (d)    4.25 cm
    Ans:    ( c )    4 cm
      
114.    The missing term in the sequence 0,  3,  8,  15,  24,
?..,  48
    (a)    35
    (b)    30
    (c)    36
    (d)    39
    Ans:    ( a )    35
      
115.    If (1012 + 25)2 ? (1012 ? 25)2 = 10n, then the value of
n is
    (a)    20
    (b)    14
    (c)    10
    (d)    5
    Ans:    ( b )    14
      
116.    The sum of first sixty numbers from one to sixty is
divisible by
    (a)    13
    (b)    59
    (c)    60
    (d)    61
    Ans:    ( d )    61
      
117.    A discount series of 10%, 20% and 40% is equal to a
single discount of
    (a)    50.0%
    (b)    56.8%
    (c)    60.2%
    (d)    70.28%
    Ans:    ( b )    56.8%
      
118.    A sells a scooter priced at Rs. 36,000.   He gives a
discount of 8% on the first Rs. 20,000 and 5% on the next
Rs. 10,000.  How much discount can he afford on the
remaining Rs. 6,000 if he is to get as much s 7% discount on
the total ?
    (a)    5%
    (b)    6%
    (c)    7%
    (d)    8%
    Ans:    ( c )    7%
      
119.    The marked price of an electric iron is Rs. 690.  The
shopkeeper allows a discount of 10% and gains 8%.  If no
discount is allowed, then his gain percent would be
    (a)    20%
    (b)    24%
    (c)    25%
    (d)    28%
    Ans:    ( a )    20%
      
120.    The ratio of the ages of two boys is 5 : 6.   After two
years the ratio will be 7 : 8.  The ratio of their ages
after 10 years will be
    (a)    15 : 16
    (b)    17 : 18
    (c)    11 : 12
    (d)    22 : 24
    Ans:    ( a )    15 : 16
      
121.    The sum of three numbers is 116.  The ratio of the
second to the third is 9 : 16 and of the first to the third
is 1 : 4.   The second number is
    (a)    30
    (b)    32
    (c)    34
    (d)    36
    Ans:    ( b )    32
      
122.    Rs. 180 are to be divided among 66 persons (men and
women).  The ratio of the total amount of money received by
men and women is 5 : 4.  But the ratio of the money received
by each man and woman is 3 : 2.  The number of men is
    (a)    20
    (b)    24
    (c)    30
    (d)    36
    Ans:    ( d )    36
      
123.    The average of a collection of 20 measurements was
calculated to be 56 cm.  But later it was found that a
mistake had occurred in one of the measurements which was
recorded as 64 cm, but should have been 61 cm.   The correct
average must be
    (a)    53 cm
    (b)    54.5 cm
    (c)    55.85 cm
    (d)    56.15 cm
    Ans:    ( c )    55.85 cm
      
124.    The average weight of 12 parcels is 1.8 kg.  Addition
of another new parcel reduces the average weight by 50 g.
What is the weight of the new parcel?
    (a)    1.50 kg
    (b)    1.10 kg
    (c)    1.15 kg
    (d)    1.01 kg
    Ans:    ( c )    1.15 kg
      
125.    The average age of 20 boys in a class is 12 years.  5
new boys are admitted to the class whose average age is 7
years.   The average age of the boys in the class becomes
    (a)    8.2 years
    (b)    9.5 years
    (c)    12.5 years
    (d)    11 years
    Ans:    ( d )    11 years
      
126.    If 3x+3 + 7 = 250, the x is equal to
    (a)    5
    (b)    3
    (c)    2
    (d)    1
    Ans:    ( c )    2
      
127.    A die with faces numbered from 1 to 6 is thrown twice.
 The probability, that the numbers shown up differ by 2,  is
    (a)    1/9
    (b)    2/9
    (c)    3/9
    (d)    4/9
    Ans:    ( b )    2/9
      
128.    In the sequence of numbers 5, 8, 15, 20, 29, 40, 53,
one number is wrong.  The wrong number is
    (a)    15
    (b)    20
    (c)    29
    (d)    40
    Ans:    ( a )    15
      
129.    1 + 2 + 3 + ??. + 49 + 50 + 49 + 48 + ??. + 3 + 2 + 1
is equal to
    (a)    1250
    (b)    2500
    (c)    2525
    (d)    5000
    Ans:    ( b )    2500
      
130.    The surface area of a sphere is 64 cm2 its diameter is
equal to
    (a)    16 cm
    (b)    8 cm
    (c)    4 cm
    (d)    2 cm
    Ans:    ( b )    8 cm
      
131.    Each of the height and base radius of a cone is
increased by 100%.  The percentage increase in the volume of
the cone is
    (a)    700%
    (b)    400%
    (c)    300%
    (d)    100%
    Ans:    ( a )    700%
      
132.    A television and a refrigerator were sold for Rs.
12,000 each.  If the television was sold at a loss of 20% of
the cost and the refrigerator at a gain of 20% of the cost,
then the entire transaction resulted in
    (a)    No loss or gain
    (b)    Loss of rs. 1,000
    (c)    Gain of rs. 1,000
    (d)    Loss of Rs. 1,200
    Ans:    ( b )    Loss of rs. 1,000
      
133.    A person sells a table at a profit of 10%.  If he had
bought the table at 5% less cost and sold for Rs. 80 more,
then he would have gained 20%.  The cost price of the table is
    (a)    Rs. 3,200
    (b)    Rs. 2,500
    (c)    Rs. 2,000
    (d)    Rs. 200
    Ans:    ( c )    Rs. 2,000
      
134.    By selling an article at 2/3 of the marked price, there
is a loss of 10%.  The profit percent, when the article is
sold at the marked price, is
    (a)    20%
    (b)    30%
    (c)    35%
    (d)    40%
    Ans:    ( c )    35%
      
135.    A moving train, 66 metres long, overtakes another train
88 metres long, moving in the same direction in 0.168
minutes.  If the second train is moving at 30 km/r, then at
what speed is the first train moving ?
    (a)    85 km/hr
    (b)    50 km/hr
    (c)    55 km/hr
    (d)    25 km/hr
    Ans:    ( a )    85 km/hr
      
136.    A man observed that a train 120 m long crossed him in 9
seconds.  The speed (in km/hr) of the train was
    (a)    42
    (b)    45
    (c)    48
    (d)    55
    Ans:    ( c )    48
      
137.    A constable is 114 metres behind a thief.  The
constable runs 21 metres and the thief 15 metres in a
minute.  In what time will the constable catch the thief ?
    (a)    19 minutes
    (b)    18 minutes
    (c)    17 minutes
    (d)    16 minutes
    Ans:    ( a )    19 minutes
      
138.    Joseph?s salary is reduced by 10%.  In order to have
his salary back to his original amount, it must be raised by
    (a)    12.5%
    (b)    11 1/9 %
    (c)    10%
    (d)    11%
    Ans:    ( b )    11 1/9 %
      
139.    How many positive integers less than 1000 are multiples
of 11 whose square roots are whole numbers ?
    (a)    2
    (b)    4
    (c)    8
    (d)    11
    Ans:    ( a )    2
      
140.    The digit in the unit?s place of the product (2137)754 is
    (a)    1
    (b)    3
    (c)    7
    (d)    9
    Ans:    ( d )    9
      
141.    The smallest square number divisible by 10, 16 and 24 is
    (a)    900
    (b)    1600
    (c)    2500
    (d)    3600
    Ans:    ( d )    3600
      
142.    If the compound interest on a sum of money for 3 years
at the rate of 5% per annum is Rs. 252.20, then the simple
interest on the same sum at the same rate and for the same
time is
    (a)    Rs. 220
    (b)    Rs. 240
    (c)    Rs. 245
    (d)    Rs. 250
    Ans:    ( b )    Rs. 240
      
143.    On a certain sum of money, the compound interest for 2
years is Rs. 282.15 and the simple interest for the same
period of time is Rs. 270.   The rate of interest per annum is
    (a)    6.07%
    (b)    10%
    (c)    9%
    (d)    12.15%
    Ans:    ( c )    9%
      
144.    What sum of money at compound interest will amount to
Rs. 650 at the end of the first year and Rs. 676 at the end
of the second year ?
    (a)    Rs. 600
    (b)    Rs. 600.25
    (c)    Rs. 625
    (d)    Rs. 625.25
    Ans:    ( c )    Rs. 625
      
145.    A and B together can do a piece of work in 12 days, B
and C together in 15 days and C and A together in 20 days.
In how many days, can A, B and C together do it ?
    (a)    5 days
    (b)    10 days
    (c)    24 days
    (d)    30 days
    Ans:    ( b )    10 days
      
146.    The measures of the angles of a triangle are in the
ratio 2 : 7 : 11.  Measures of the angles are
    (a)    160, 560, 880
    (b)    180, 630, 990
    (c)    200, 700, 900
    (d)    250, 1750, 1050
    Ans:    ( b )    180, 630, 990
      
147.    The ratio of the cost price and the selling price of an
article is 5 : 6.  What is the percentage of profit ?
    (a)    20%
    (b)    15%
    (c)    12.5%
    (d)    10%
    Ans:    ( a )    20%
      
148.    Which number is 40% less than 90 ?
    (a)    36
    (b)    54
    (c)    50
    (d)    60
    Ans:    ( b )    54
      
149.    (32)3 + (79)3 ? (111)3 + 3 x 32 x 79 x 111 is equal to
    (a)    10000
    (b)    0
    (c)    30007
    (d)    1
    Ans:    ( b )    0
      
150.    If the ratio of two numbers is 2 : 3 and their L.C.M.
is 54, then the sum of the two numbers is
    (a)    5
    (b)    15
    (c)    45
    (d)    270
    Ans:    ( c )    45




20 comments:

pranabjyoti said...

sir,i want more question paper 4 crpf head constable min.thanx 4 helping us sir.

Nagraaj said...

Thanks Yaar....

You have done well.

pankaj said...

u r doing a fabulous job
we can get much help by this paper

pankaj said...

i need more question papers for head constable min in crpf

pandikani said...

i have more question papers in crpf head constable

pandikani said...

usefull question papers and get score mark plz all model question papers display

SANDEEP MALIK said...

hi frnds i will upload some more model set paper for this exam.. Itbp crpf bsf head constable model set paper will be on my blog soon. Keep visiting for model set paper

manoj sony said...

hi dear whoever u r,well wisher for us keep doing this we are thankful to u nd upload proper format of original question paper nd more model question paper.

pawan said...

sir i want answer key & date of result decalere of exam crpf head constable 2011 in ajmer gc2

LAKHAN RANA said...

PLEASE TELL ME THAT, CRPF HEADCONSTABLE 2012 KA PAPER ENHLISH ME AAYGA, OR PLEASE TELL ME KE ENGLISH OR HINDI KE PORTION COMBINED AAYAGA YA ALAG ALAG. PLEASE TELL ME SOON.

LAKHAN RANA said...

PLEASE TELL ME THAT, CRPF HEADCONSTABLE 2012 KA PAPER ENHLISH ME AAYGA, OR PLEASE TELL ME KE ENGLISH OR HINDI KE PORTION COMBINED AAYAGA YA ALAG ALAG. PLEASE TELL ME SOON.

LAKHAN RANA said...

PLEASE TELL ME THAT, CRPF HEADCONSTABLE 2012 KA PAPER ENHLISH ME AAYGA, OR PLEASE TELL ME KE ENGLISH OR HINDI KE PORTION COMBINED AAYAGA YA ALAG ALAG. PLEASE TELL ME SOON.

LAKHAN RANA said...

PLEASE TELL ME THAT, CRPF HEADCONSTABLE 2012 KA PAPER ENHLISH ME AAYGA, OR PLEASE TELL ME KE ENGLISH OR HINDI KE PORTION COMBINED AAYAGA YA ALAG ALAG. PLEASE TELL ME SOON.

ankit sharma said...

sir ,they require 35 words per min.
in case ,if we fail to reach 35 with just one word( i mean 34 words per minute)then, we qualify or not.

cool007 said...

@Ankit. No you won't

cool007 said...

@Lakhan. language paper dono language main aayega, koi bhi choose kar sakte ho..

Sachin Kumar said...

sir please send me question paper of crpf hc in hindi lang. mail id svbaraut@gmail.com

Jitender Yadav said...

Isme Negativ Marking bhi hoti hai kya???

rajib said...

Sir kindly send more question papers to my email I'd rajib.h.gitech@Gmail.com

Rajkumar Reddy said...

sir in crpf HEAD CONSTABLE exam there is no GENERNAL KNOWLEDGE PAPER for exam i.e( history,general science,gk) please clarify my dought to my mail my mail id is rajkumar.rajkumarpolice.reddy@gmail.com