Monday, November 15, 2010

U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam. 2008

General Studies
(Exam Held on 26-9-2010)

1. The Thermometer suitable to measure 2000°C temperature is—
(A) total radiation thermometer
(B) gas thermometer
(C) mercury thermometer
(D) vapour pressure thermometer
Ans : (A)

2. The gas used for artificial ripening of green fruit is—
(A) ethane
(B) ethylene
(C) carbon dioxide
(D) oxytocin
Ans : (B)

3. In which of the following districts India's largest mica belt is found ?
(A) Balaghat and Chhindwara
(B) Udaipur, Ajmer and Alwar
(C) Hazaribagh, Gaya and Monghyr
(D) Salem and Dharmapuri
Ans : (C)

4. Silent valley is situated in—
(A) Uttarakhand
(B) Kerala
(C) Arunachal
(D) Jammu and Kashmir
Ans : (B)

5. The fastest computer of the world is—
(A) Param-10000
(B) J-8
(C) Yenha-3
(D) T-3A
Ans : (A)

6. Which one of the following organizations is not related to science and technology ?
Ans : (C)

7. The name of the ICBM developed by India with a strike range of more than 2000 km is—
(A) Prithvi
(B) Trishul
(C) Akash
(D) Agni-II
Ans : (D)

8. Geneco technology is—
(A) A defence system for prevention from AIDS
(B) A method for the development of species for food crops
(C) A techniques for pre-information regarding genetic diseases
(D) A technique for prevention of cataract
Ans : (C)

9. 2, 4-D is—
(A) an insecticide
(B) an explosive
(C) a fungicide
(D) a herbicide
Ans : (D)

10. The percentage of nuclear enery in India's total energy generation is—
(A) 60%
(B) 27%
(C) 10%
(D) 2%
Ans : (D)

11. ‘Satish Dhawan Space Centre’ is located at—
(A) Vishakhapatnam
(B) Goa
(C) Shri Hari Kota
(D) Chennai
Ans : (C)

12. Which one of the following scientists has carried out researches both in the field of biology and physics ?
(A) Jagdish Chandra Bose
(B) Har Govind Khorana
(C) C. V. Raman
(D) Homi J. Bhabha
Ans : (A)

13. Which one of the following is a bacterial disease ?
(A) Herpes
(B) Polio
(C) Pox
(D) Tetanus
Ans : (D)

14. An Offshore Patrol Vessel was inducted into Coast Guard in March 2010. It is named—
(A) Eagle
(B) Vishwast
(C) Jatayu
(D) Aashwast
Ans : (B)

15. To insulate the country from disruptions in supply of crude oil, India has eastablished ‘India Strategic Petroleum Reserves Ltd.’ It will construct underground storages at three places. Identify the place which has not been selected for the purpose.
(A) Vishakhapatnam
(B) Manglore
(C) Padur
(D) Ankaleshwar
Ans : (D)

16. Presidents of USA and Russia recently signed a historic treaty committing their respective country to drastically reduce arms. It was signed on—
(A) 15 January, 2010
(B) 18 May, 2009
(C) 08 April, 2010
(D) 12 February, 2010
Ans : (C)

17. Russia has agreed recently to construct how many units of nuclear Reactor at Kudankulam in Tamil Nadu ?
(A) 02
(B) 04
(C) 05
(D) 06
Ans : (A)

18. Who of the following has been appointed as Chairman of Mumbai Stock Exchange in March, 2010 ?
(A) Prof. Rakesh Mohan
(B) Prof. Bhagawati
(C) S. Ram Dorai
(D) Prof. Manoranjan Misra
Ans : (C)

19. Who of the following is the fourth woman Judge appointed in the Supreme Court in India in April, 2010 ?
(A) Justice Fatima Beevi
(B) Justice Sujata Manohar
(C) Justice Gyan Sudha Misra
(D) Justice Ruma Pal
Ans : (C)

20. A World Expo 2010 as a grand event to showcase the best achievements of human civilisation has been opened on May 1, 2010. Where was this expo opened ?
(A) In Shanghai
(B) In Kuala Lumpur
(C) In Tokyo
(D) In Moscow
Ans : (A)

21. Air Force Exercise Garuda-2010 was held by India jointly with which of the following countries ?
(A) France and Singapore
(B) Australia and France
(C) Singapore and Australia
(D) None of these
Ans : (A)

22. Which one of the following states bagged the ‘National Rural Health Mission Award’ of the Government of India in April, 2010 ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Orissa
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans : (D)

23. Who of the following has been included in the ‘Hall of Fame’ by I.C.C. in March, 2010 ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Sunil Gavaskar
(C) Kapil Dev
(D) Anil Kumble
Ans : (C)

24. Who said, ‘Imperialism’ is dead as ‘dodo’ ?
(A) Ramje Macdonald
(B) Winston Churchill
(C) Clement Attlee
(D) Lord Wavell
Ans : (B)

25. The annual session of Muslim League in the year 1970 was held at—
(A) Dacca
(B) Karachi
(C) Aligarh
(D) Lucknow
Ans : (B)

26. The Indian National Congress had launched the Non Co-operation Movement in the year—
(A) 1918 A.D.
(B) 1919 A.D.
(C) 1920 A.D.
(D) 1921 A.D.
Ans : (C)

27. Who amongst the following made regular broadcast on Congress Radio operated during Quit India Movement ?
(A) Jaya Prakash Narayan
(B) Subhas Chandra Bose
(C) Ram Manohar Lohia
(D) Sucheta Kriplani
Ans : (C)

28. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the period of Indian freedom struggle ?
1. Sandhya
2. Yugantar
3. Kaal
Choose the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1, 2
(B) 1, 3
(C) 2, 3
(D) 1, 2, 3
Ans : (D)

29. The movement in India which became popular during the first World War was the—
(A) Swadeshi and Boycott Movement
(B) Home Rule Movement
(C) Separatist Movement
(D) Swarajist Party Movement
Ans : (B)

30. Arrange the following events in chronological order and choose the correct answer using the code given below :
1. Jallianwalabagh Massacre
2. Chaurichaura Episode
3. Champaran Movement
4. Moplah Rebellion
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 1, 3, 4
(C) 3, 1, 4, 2
(D) 3, 1, 2, 4
Ans : (C)

31. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below the Lists :
List-I(a) Abul Kalam Azad
(b) Pherozeshah Mehta
(c) Annie Besant
(d) Mahatma Gandhi
List-II1. Bombay Chronicle
2. Al-Hilal
3. Young India
4. New India
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 2 1 3 4
(D) 3 2 1 4
Ans : (A)

32. Who of the following was the President of Indian National Congress for consecutive six years ?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Abul Kalam Azad
(D) Gopal Krishna Gokhale
Ans : (C)

33. Who of the following had started the Khilafat Movement ? Choose the answer from the code given below :
1. Shaukat Ali
2. Mohammad Ali
3. Shariatullah
4. Abul Kalam Azad
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3, 4
Ans : (A)

34. Kakori Conspiracy Case took place in the year—
(A) 1920
(B) 1925
(C) 1930
(D) 1935
Ans : (B)

35. In the Interim Government (1946) who held the Railways Portfolio ?
(A) Baldev Singh
(B) T. T. Chudrigar
(C) Asaf Ali
(D) Abdul Rab Nishtar
Ans : (C)

36. The Province where Indian National Congress did not form ministry after the General election of 1937 was—
(A) Orissa
(B) Bihar
(C) Madras
(D) Bengal
Ans : (D)

37. The transfer of capital of British India from Calcutta to Delhi was effected during the period of—
(A) Lord Minto
(B) Lord Hardinge
(C) Lord Chelmsford
(D) Lord Reading
Ans : (B)

38. Who was the leader of the Swadeshi Movement in Madras ?
(A) Srinivas Sastri
(B) Rajagopalachari
(C) Chidambaram Pillai
(D) Chintamani
Ans : (C)

39. Which one of the following statements is not correct about Dadabhai Naoroji ?
(A) He wrote a book ‘Poverty and Un-British rule in India’
(B) He worked as a professor of Gujarati in the University College, London
(C) He laid the foundation of woman's education in Bombay
(D) He was elected as a member of British Parliament on the ticket of the Conservative Party
Ans : (D)

40. Which one of the following was directly related to the Poona Pact of 1932 ?
(A) Indian women
(B) Indian labour class
(C) Indian farmers
(D) Indian depressed class
Ans : (D)

41. Subhas Chandra Bose had founded ‘Forward Bloc’ in the year—
(A) 1936 A.D.
(B) 1937 A.D.
(C) 1938 A.D.
(D) 1939 A.D.
Ans : (D)

42. The Gujarra minor rock edict, in which the name of Ashoka is mentioned, is located in—
(A) Mirzapur district of Uttar Pradesh
(B) Datia district of Madhya Pradesh
(C) Jaipur district of Rajasthan
(D) Champaran district of Bihar
Ans : (B)

43. Choose the correct pair from the following—
(A) Khajuraho —Chandellas
(B) Ellora caves —Saka
(C) Mahabalipuram—Rashtrakutas
(D) Meenakshi Temple—Pallavas
Ans : (A)

44. Which of the following sites has yielded skeleton of dog along with human skeleton in burial ?
(A) Brahmagiri
(B) Burzahom
(C) Chirand
(D) Maski
Ans : (B)

45. Which of the following Ashokan inscriptions is devoted to the principle of religious tolerance completely ?
(A) Rock edict XIII
(B) Rock edict XII
(C) Pillar inscription VII
(D) Bhabru minor rock edict
Ans : (C)

46. The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent comes from—
(A) Koldihwa
(B) Lahuradeva
(C) Mehargarh
(D) Tokwa
Ans : (C)

47. Which of the following mentions about the meeting of Sandrokottas (Chandragupta Maurya) with Alexander, the Great ?
(A) Pliny
(B) Justin
(C) Strabo
(D) Megasthenese
Ans : (D)

48. Which Sultan of Delhi assumed the title of Alexander the Great ?
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Mahammad Bin Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans : (B)

49. Who among the following was given the title of ‘Shaikh-ul-Hind’ ?
(A) Baba Fariduddin
(B) Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(C) Khwaja Moinuddin Chisti
(D) Shaikh Salim Chishti
Ans : (C)

50. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Kakatiya : Devagiri
(B) Hoyasala : Dwarsamudra
(C) Yadav : Warangal
(D) Pandya : Madura
Ans : (B)

51. Who of the following introduced silver coin called ‘tanka’ ?
(A) Alauddin Khilji
(B) Qutub-ud-din Aibak
(C) Iltutmish
(D) Balban
Ans : (C)

52. From the following names identify the one who was not the brother of Humayun.
(A) Kamran
(B) Usman
(C) Askari
(D) Hindal
Ans : (B)

53. ‘Permanent Settlement’ was introduced during the tenure of—
(A) Warren Hastings
(B) Lord Cornwallis
(C) Sir John Shore
(D) Lord Wellesley
Ans : (B)

54. In whose reign was the ‘Treaty of Chittor’ signed between Mughal and the Rana of Mewar ?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Ans : (B)

55. Which medieval Indian ruler prior to Akbar has been referred to as the ‘Akbar of Kashmir’ ?
(A) Ibrahim Shah Sharqi
(B) Sultan Sikandar
(C) Zainul Abedin
(D) Mahmud Gawan
Ans : (C)

56. The Bengali leader who opposed socio-religious reforms and support orthodoxy was—
(A) Radhakant Deb
(B) Nemisadhan Bose
(C) Hemchandra Biswas
(D) Hemchandra De
Ans : (A)

57. Varindra Ghosh was associated with—
(A) Anushilan Samiti
(B) Sadhava Samaj
(C) Abhinava Bharat
(D) Swadesh Bandhav Samiti
Ans : (A)

58. Who was the first Sultan of Delhi to have levied ‘Haqq-i-Sharab’ or irrigation tax ?
(A) Alauddin Khalji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Mohammad Bin Tughlaq
(D) Firoz Tughlaq
Ans : (D)

59. Which Sultan of Delhi had established a separate agriculture department and had planned the ‘rotation of crops’ ?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Mohammad Bin Tughlaq
Ans : (D)

60. As per world statistics 2008, what approximate percentage of world population lives in Asia ?
(A) 61%
(B) 63%
(C) 65%
(D) 66%
Ans : (A)

61. The State having highest scheduled caste population in India is—
(A) Rajasthan
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

62. Ujjain is situated at the bank of—
(A) Chambal river
(B) Kschipra river
(C) Godavari river
(D) Narmada river
Ans : (B)

63. Bagalihar Project lies on the—
(A) Jhelum river
(B) Ravi river
(C) Chenab river
(D) Indus river
Ans : (C)

64. Drakensberg is a mountain of—
(A) Botswana
(B) Namibia
(C) South Africa
(D) Zambia
Ans : (C)

65. Which one of the following is a cold current of the South Atlantic Ocean ?
(A) Canary Current
(B) Benguela Current
(C) Agulhas Current
(D) Brazil Current
Ans : (B)

66. Which region of the world, would you associate with ‘Bushmen’ ?
(A) East Africa
(B) Sahara Desert
(C) New Zealand
(D) Kalahari
Ans : (D)

67. Identify the only tributary of River Ganges which rises in the plains—
(A) Son
(B) Sharda or Saryu
(C) Gomti
(D) Ram Ganga
Ans : (C)

68. Uttar Pradesh holds the first place in India in the production of—
(A) Rice and wheat
(B) Wheat and sugarcane
(C) Rice and Sugarcane
(D) Wheat and pulses
Ans : (B)

69. Which one of the following is the tertiary activity ?
(A) Forestry
(B) Manufacturing
(C) Farming
(D) Marketing
Ans : (D)

70. Chilka lake is situated in—
(A) West Bengal
(B) Andhra Pradesh
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

71. The distance of Moon from the Earth is—
(A) 364 thousand kms
(B) 300 thousand kms
(C) 446 thousand kms
(D) 384 thousand kms
Ans : (D)

72. Japan is one of the leading industrial countries of the world because—
(A) It has ample mineral resources
(B) It has ample bio-energy resources
(C) Industrial revolution was initiated here
(D) It has high technological capacity
Ans : (D)

73. The planet which is called twin sister of earth is—
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Pluto
Ans : (B)

74. The deepest lake of the World is—
(A) Pushkar lake in Rajasthan
(B) Lake superior in America
(C) Victoria lake in Africa
(D) Baikal lake in Russia
Ans : (D)

75. The deepest trenches of the ocean are found in—
(A) Indian Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Arctic Ocean
(D) Atlantic Ocean
Ans : (B)

76. The Fundamental Duties of a citizen do not include duty—
(A) to protect and improve the natural environment
(B) to cherish and follow the noble ideals which inspired our national struggle for freedom
(C) to strive towards abolition of untouchability
(D) to develop scientific temper, humanism and the spirit of enquiry and reform
Ans : (C)

77. Education which was initially a state subject was transferred to the Concurrent list by the—
(A) 24th Amendment
(B) 25th Amendment
(C) 42nd Amendment
(D) 44th Amendment
Ans : (C)

78. The Constitution is silent in the Directive Principles of State Policy about—
(A) adult education
(B) living wages for workers
(C) free legal aid to the poor
(D) Primary education to children till they complete the age of 6 years
Ans : (A)

79. The Drafting Committee of the Constituent Assembly under Dr. B. R. Ambedkar had how many other members ?
(A) 7
(B) 6
(C) 5
(D) 4
Ans : (B)

80. The distribution of legislative power between the centre and the states in the Constitution is given in—
(A) Sixth schedule
(B) Seventh schedule
(C) Eighth schedule
(D) Ninth schedule
Ans : (B)

81. The number of High Court of Judicature in India is—
(A) Twenty
(B) Twenty one
(C) Twenty two
(D) Twenty three
Ans : (B)

82. Which one of the following states does not have a bicameral legislature ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Karnataka
Ans : (B)

83. The cardinal features of political system in India are—
1. It is a democratic republic.
2. It has a Parliamentary form of government.
3. The supreme power vests in people of India.
4. It provide for a unified authority
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the four
Ans : (D)

84. The basis of determining dearness allowances to employees of India is—
(A) National Income
(B) Consumer Price Index
(C) Standard of Living
(D) Per Capita Income
Ans : (B)

85. Narsinham Committee related to—
(A) Higher education reforms
(B) Tax structure reforms
(C) Banking structure reforms
(D) Planning implementation reforms
Ans : (C)

86. Note issuing department of Reserve Bank of India should always possess the minimum gold stock worth—
(A) Rs. 85 crore
(B) Rs. 115 crore
(C) Rs, 200 crore
(D) None of the above
Ans : (B)

87. ‘Smart Money’ is a term used for—
(A) Internet Banking
(B) Credit Card
(C) Saving Account in the Bank
(D) Current Account in the Bank
Ans : (B)

88. The aim of differentiated Interest scheme was to provide concessional loans to—
(A) Weaker Section of Society
(B) Public Sector Industries
(C) Public Limited Companies
(D) Big Exporters
Ans : (A)

89. The first Industry to develop in India was the—
(A) Cottage industry
(B) Cement industry
(C) Iron and steel industry
(D) Engineering industry
Ans : (A)

90. Which one of the following states was having the highest Human Development Index in the year 2001 ?
(A) Assam
(B) Kerala
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

91. In which one of the following Countries High Yield variety seed were developed for the first time ?
(A) Argentina
(B) China
(C) Mexico
(D) India
Ans : (C)

92. Which one of the following per capita daily calorie intake has been recommended for determining the poverty line in rural areas in India ?
(A) 2200
(B) 2400
(C) 2500
(D) 2600
Ans : (B)

93. In India which agency is entrusted with the collection of data of capital formation ?
(A) RBI and Central Statistical Organisation
(B) RBI and SBI
(C) RBI and all other Commercial Banks
(D) Central Statistical Organisation and National Sample Survey
Ans : (D)

94. Which one of the following duration is related to XI Five Year Plan in India ?
(A) 2005-10
(B) 2006-11
(C) 2007-12
(D) 2008-13
Ans : (C)

95. Open market operations of RBI refer to—
(A) buying and selling of shares
(B) auctioning of foreign exchange
(C) trading in securities
(D) transactions in gold
Ans : (A)

96. Which of the following is the smallest bone in the human body ?
(A) Vomer
(B) Stapes
(C) Malleus
(D) Incus
Ans : (B)
97. Which of the following is fish ?
(A) Sea cucumber
(B) Sea cow
(C) Sea horse
(D) Sea lion
Ans : (C)

98. The yellow colour of human urine is due to a pigment called—
(A) Cytochrome
(B) Urochrome
(C) Haemochrome
(D) Phenolichrome
Ans : (B)

99. The branch of study dealing with old age and aging is called—
(A) Oncology
(B) Gerentology
(C) Teratology
(D) Ornithology
Ans : (B)

100. Emphysaema is a disease caused by environmental pollution in which the affected organ of the body is—
(A) liver
(B) kidney
(C) lungs
(D) brain
Ans : (C)

No comments: