Wednesday, October 27, 2010

DELHI POLICE HEAD CONSTABLE MIN. MODEL TEST PAPER



Delhi Police Exam : Multiple Choice Questions for Practice


1. What is the population of India ?
(A) 98 crores
(B) More than 2 billion
(C) More than 1 billion
(D) Less than 96 crores
(E) 96 crores

2. Thermostat is an instrument used to
(A) measure flow of current
(B) measure intensity of voltage
(C) regulate temperature
(D) regulate velocity of sound
(E) None of these

3. Wimbledon Trophy is associated with
(A) Football
(B) Cricket
(C) Hockey
(D) Basketball
(E) Lawn Tennis

4. GNP stands for
(A) Gross National Product
(B) Group Net Product
(C) Grand Nuclear Process
(D) Group Networking Process
(E) None of these

5.Acousticsis the science of the study of
(A) Light
(B) Sound
(C) Electricity
(D) Magnetism
(E) None of these

6. Noise pollution is measured in the unit called
(A) micron
(B) nautical miles
(C) ohms
(D) ampere
(E) decibel

7.Heavy Wateris used in which of the following types of industries ?
(A) Sugar
(B) Nuclear Power
(C) Textile
(D) Coal
(E) None of these

8. Who amongst the following is the author of the bookIndomitable Spirit?
(A) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(B) Dr. Manmohan Singh
(C) Justice K. G. Balakrishna
(D) Mr. Natwar Singh
(E) None of these

9. Which of the following is not the name of popular IT/Software Company ?
(A) Wipro
(B) Mastek
(C) Toyota
(D) IBM
(E) Infosys

10.Yenis the currency of
(A) South Korea
(B) China
(C) Indonesia
(D) Malaysia
(E) None of these

11. Baichung Bhutia whose name was in news is a well known
(A) Music Director of Indian films
(B) English author of Indian origin
(C) Journalist
(D) Politician
(E) Sports Personality

12.Richter Scaleis used to measure which of the following ?
(A) Intensity of Tsunami Waves
(B) Intensity of Earthquake
(C) Density of salt in Sea water
(D) Flow of electric current
(E) None of these

3. Which of the following best explainse-governance?
(A) Improving the functioning of government
(B) Teaching government employees the basics of computing
(C) Delivery of public services through internet
(D) Framing of cyber-laws of chatting on internet
(E) Convergence of e-mail and video-conferencing

14. CAS is associated with which of the following ?
(A) Legal System Reforms
(B) Piped gas line
(C) Cable T.V.
(D) Mobile phone regulation
(E) None of these

15. Tata Steel recently acquired the Corus, a steel giant situated in
(A) South Africa
(B) Ukraine
(C) Australia
(D) Italy
(E) Britain

16. Which of the following is the abbreviated name of the Organization/Agency working in the field of Space Research ?
(A) ISBN
(B) ISRO
(C) INTELSET
(D) INTACH
(E) None of these

17.Handshakingin Networking parlance means
(A) connecting computers to a hub
(B) distributed Networks
(C) having same operating system on different computers
(D) sending e-mail
(E) None of these

18. VAT stands for
(A) Value And Tax
(B) Value Added Tax
(C) Virtual Action Tasks
(D) Virtual Assessment Technique
(E) None of these

19. Alzheimers disease is the ailment of which of the following organs/parts of the human body ?
(A) Kidney
(B) Heart
(C) Liver
(D) Stomach
(E) Brain

20. Global warming is a matter of concern amongst the nations these days. Which of the following countries is the largest emitter of greenhouse gases in the World ?
(A) U.S.A.
(B) China
(C) India
(D) Britain
(E) None of these

Answers :
1. (C) 2. (C) 3. (E) 4. (A) 5. (B) 6. (E) 7. (B) 8.(A) 9. (C) 10. (E) 11. (E) 12. (B) 13. (C) 14. (C) 15. (E) 16. (B) 17. (A) 18. (B) 19. (E) 20. (B)

6 comments:

mohan said...

nice questions. they are very helpful for practise side.

rajput said...

fail hone ka saral tarika

priyanka said...

i like head constable job and these question is very helpful for my thank you.

priyanka said...

i like head constable job and these question is very helpful for my thank you.

Rajnish kumar said...
This comment has been removed by the author.
raunak bhardwaj said...

Head Constable Job is good for freshers,Just because they can do anything under the authorization/ controller law