Wednesday, October 27, 2010

SSC IMPORTANT QUESTIONS GENERAL KNOWLEDGE

G. K.
Q.1) ‘Threat of global warming’ is increasing due to increasing concentration of:
(A) Ozone (B) Nitrous oxide
(C) Sulphur dioxide (D) Carbon dioxide
Q.2) When a body is taken from the earth to the moon :
(A) Its weight increases
(B) Its weight decreases
(C) Its weight remains unchanged
(D) It becomes completely weightless
Q.3) Expansion during heating :
(A) Occurs only in solid
(B) Increases the weight of the material
(C) Decreases the density of the material
(D) Occurs at the same rate for all liquids and solids
Q.4) The Finance Commission is primarily concerned with recommending to the President about :
(A) The principle governing grants-in-aid to be given to the States
(B) Distributing the net proceeds of the taxes between the Centre and the States
(C) Neither (A) nor (B)
(D) Both (A) and (B)
Q.5) The Parliament can make law for the whole or any part of India for implementing International
Treaties :
(A) With the consent of all the States
(B) With the consent of majority of States
(C) With the consent of the State concerned
(D) Without the consent of any State
Q.6) Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum
period of :
(A) One month (B) One year
(C) Seven days (D) Fourteen days
Q.7) The First day session of Indian Constituent Assembly was chaired by :
(A) Dr. Rajendra Prasad (B) Pandit Jawahar Lal Nehru
(C) Dr. B.R.Ambedkar (D) Dr. Sachchidanand Sinha
Q.8) Which one of the following is not a department in the Ministry of Human Resource Development?
(A) Department of Elementary Education and Literacy
(B) Department of Secondary Education and Higher Education
(C) Department of Technical Education
(D) Department of Woman and Child Development
Q.9) Who is known a the first Law Officer of India?
(A) Chief Justice of India
(B) Law Minister of India
(C) Solicitor General of India
(D) Law Secretary
Q.10) The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be removed :
(A) By the President
(B) On an address from both Houses of Parliament
(C) By the Supreme Court
(D) On the recommendation of the President by the Supreme Court
Q.11) Nathu La Pass is situated in which state?
(A) Arunachal Pradesh (B) Assam
(C) Meghalaya (D) Sikkim
Q.12) Who will decide the Office of Profit?
(A) President and Governor
(B) Union Parliament
(C) Supreme Court
(D) Union Public Service Commission
Q.13) To be officially recognized by the Speaker of Lok Sabha as an Opposition Group, a party or Coalition
of Parties must have at least :
(A) 50 members (B) 60 members
(C) 80 members (D) 1
3
of total members of the Lok Sabha
Q.14) Which of the following is not included in the Directive Principles of State Policy?
(A) Prohibition of liquor
(B) Right to work
(C) Equal wage for equal work
(D) Right to information
Q.15) Right to Education to all children between the age of 6 to 14 years is :
(A) Included in the Directive Principles of State Policy
(B) A Fundamental Right
(C) A Statutory Right
(D) None of the above
Q.16) How many times has Financial Emergency been declared in India so far?
(A) 5 times (B) 4 times
(C) Once (D) Never
Q.17) The annual growth rate of the Indian Economy at 1999-2000 prices during 2005-2006 has been
estimated between :
(A) 8 to 9 per cent (B) 7 to 8 per cent
(C) 6 to 7 per cent (D) 5 to 6 per cent
Q.18) Which one of the following motions can the Council of Ministers in India move?
(A) No Confidence Motion
(B) Censure Motion
(C) Adjournment Motion
(D) Confidence Motion
Q.19) Which one of the following on the Consolidated Fund of India?
(A) Salary and allowances of the President of India.
(B) Salary and allowances of the Vice President of India.
(C) Salary and allowances of the Justices of the Supreme Court of India.
(D) Salary and allowances of the Speaker of the Lok Sabha.
Q.20) Which one of the following is the time limit for the ratification of an emergency period by the
Parliament?
(A) 14 days (B) 1 month
(C) 3 months (D) 6 months
Q.21) Given below are two statements :
Assertion (A) : Powers for conducting elections to the Parliament and State Legislatures in a free and
fair manner have been given to an independent body i.e. the Election Commission.
Reason (R) : Powers of removal of Election Commissioners is with the executive.
In the context of above, which one of the following is correct?
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(C) A is true but R is false.
(D) A is false but R is true.
Q.22) Which one of the following is not an objective of fiscal policy of Indian Government?
(A) Full employment
(B) Price stability
(C) Regulation of inter-State trade
(D) Equitable distribution of wealth and income.
Q.23) Hindu Rate of growth refers to the rate of growth of :
(A) GDP (B) Population
(C) Foodgrains (D) Per capita income
Q.24) As per recommendations of the Twelfth Finance Commission, percentage share of States of the
shareable central taxes is?
(A) 28.5 (B) 29.5
(C) 30.5 (D) 32.4
Q.25) In India, national income is estimated by :
(A) Planning Commission
(B) Central Statistical Organization
(C) Indian Statistical Institute
(D) National Sample Survey Organization
ANSWERS
1. (D)
2. (B)
3. (C)
4. (D)
5. (D)
6. (D)
7. (D)
8. (C)
9. (C)
10. (A)
11. (D)
12. (B)
13. (A)
14. (D)
15. (B)
16. (D)
17. (A)
18. (D)
19. (B)
20. (B)
21. (B)
22. (C)
23. (A)
24. (C)
25. (B)
G. K.
Q.1) Bharat Nirman Scheme of the UPA Government does not include :
(A) Rural Water Supply Project
(B) Irrigation Benefit Programme
(C) Rural Electrification
(D) Sarva Shiksha Abhiyan
Q.2) Which one of the following committee recommended the abolition of reservation of items for the
small scale sector in industry?
(A) Abid Hussain Committee
(B) Narasimhan Committee
(C) Nayak Committee
(D) Rakesh Mohan Committee
Q.3) In the last one decade which one among the following sectors has attracted the highest Foreign Direct
Investment inflows into India?
(A) Chemicals other than fertilizers
(B) Services sector
(C) Food Processing
(D) Telecommunication
Q.4) Who formulates the monetary policy in India?
(A) SEBI (B) RBI
(C) Finance Ministry (D) Planning Commission
Q.5) The population of Uttar Pradesh has been rapidly growing during the last two decades because of :
(A) Increased literacy rate (B) Improvement in health and control of diseases
(C) Improved agriculture (D) Rapid urbanization
Q.6) Consider the following statements and select the correct answer using the code given below :
Assertion (A) : Educated unemployment increases with high rate of economic growth.
Reason (R) : It happens only when there is lack of professional education.
Codes :
(A) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(B) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
(C) A is true but R is false.
(D) A is false but R is true.
Q.7) Six more Public Sector Undertakings have been accorded status of miniratna by Government of India
(September 2006). Choose the one which is not included amongst them from the following :
(A) Bharat Sanchar Nigam
(B) Indian Telephone Industries
(C) Hindustan Latex
(D) Rashtriya Ispat
Q.8) Consider according to Buddhism :
Assertion (A) : There is no rebirth.
Reason (R) : There is no soul.
Now select your answer from the following code :
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(C) A is true but R is false.
(D) A is false but R is true.
Q.9) Which one of the following propounded that destiny determines everything, man is powerless?
(A) Jainas (B) Buddhists
(C) Ajivakas (D) Mimansakas
Q.10) Lord Buddha preached the following four noble truths. Put them in correct order using the code given
below :
(a) There is suffering.
(b) There is cessation of suffering.
(c) There is a path leading to the cessation of suffering.
(d) There is cause of suffering.
Codes :
(A) a, d, b, c
(B) a, d, c, b
(C) a, c, b, d
(D) a, b, d, c
Q.11) Sheikh Nizamuddin Auliya was the disciple of :
(A) Sheikh Alauddin Sabir
(B) Khwaja Moinuddin Chisti
(C) Baba Farid
(D) Sheikh Ahmad Sirhindi
Q.12) Which one of the following was favoured by Nehru but not favoured by Gandhiji?
(A) Truth (B) Non-violence
(C) Untouchability (D) Heavy industrialisation
Q.13) Consider :
Assertion (A) : Nehru had no regard for the Upanishads.
Reason (R) : His attitude was scientific.
Now select your answer from the following code :
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(C) A is true but R is false.
(D) A is false but R is true.
Q.14) Ashtadhayi was written by :
(A) Vedavyas (B) Panini
(C) Shukadeva (D) Balmiki
Q.15) Adi Shankaracharya established four mathas. These mathas are situated at :
(A) Sringeri, Dwarka, Joshimath, Prayab
(B) Dwarka, Joshimath, Prayag, Kanchi
(C) Joshimath, Dwarka, Puri, Sringeri
(D) Puri, Sringeri, Dwarka, Varanasi
Q.16) Who was the founder of ‘Servants of India Society’?
(A) Madan Mohan Malviya
(B) Sarojini Naidu
(C) Justice Ranade
(D) Gopal Krishna Gokhale
Q.17) The third Sangam was held at :
(A) Arrikkamedu (B) Ernakulam
(C) Madurai (D) Tuticorin
Q.18) Who among the following was the founder of the ‘Satya Shodhak Samaj’?
(A) Dr. B.R.Ambedkar (B) Jyotiba Phule
(C) Narayan Guru (D) Ramaswamy Naicker
Q.19) Cotton for textile was first cultivated in :
(A) Egypt (B) Mesopotamia
(C) Central America (D) India
Q.20) Consider the following statements :
Assertion (A) : Muhammad Tughlaq’s scheme of token currency was a failure.
Reason (R) : Muhammad Tughlaq had no proper control over the issuance of coins.
Select the correct answer using the code given below :
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(C) A is true but R is false.
(D) A is false but R is true.
Q.21) By which name was Chanakya known in his childhood?
(A) Ajaya (B) Chanakya
(C) Vishnugupta (D) Deogupta
Q.22) Rock cut architecture in Harapan culture context has been found at :
(A) Kalibangan (B) Dhaulabira
(C) Kotdiji (D) Amri
Q.23) Where was the first Madarsa set up by the British in India?
(A) Madras (B) Bombay
(C) Aligarh (D) Calcutta
Q.24) Who among the following Pakistani National was awarded the ‘Bharat Ratna’ by the Indian
Government?
(A) Liaqat Ali Khan
(B) M.A.Jinnah
(C) Khan Abdul Ghaffar Khan
(D) Muhammad Iqbal
Q.25) Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below :
List-I List-II
(a) Lachchu Maharaj 1. Dhrupad
(b) Fayyaz Khan 2. Ghazal
(c) Sidheshwari Devi 3. Kathak
(d) Talat Mehmood 4. Thumri
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 3 1 4 2
(C) 1 2 3 4
(D) 2 3 1 4
ANSWERS
1. (D)
2. (A)
3. (D)
4. (B)
5. (D)
6. (A)
7. (B)
8. (D)
9. (C)
10. (A)
11. (C)
12. (D)
13. (D)
14. (B)
15. (C)
16. (D)
17. (C)
18. (B)
19. (D)
20. (A)
21. (C)
22. (B)
23. (D)
24. (C)
25. (B)
G. K.
Q.1) Consider the following statements and select the correct answer from the code given below :
1. India’s population is characterized by a high growth rate.
2. With the current growth rate it is likely to overtake China in the near future.
3. Out of every six persons of the World one is an Indian.
4. About 40% of the India’s population is below the poverty line level.
Codes :
(A) 1, 2 and 3 are correct (B) 2, 3 and 4 are correct
(C) 1, 3 and 4 are correct (D) 1, 2 and 4 are correct
Q.2) In the Uttar Pradesh and Madhya Pradesh States, the joint ‘Rajghat River Valley Project’ is launched
on :
(A) Ken river (B) Son river
(C) Chambal river (D) Betwa river
Q.3) Which state in the country has the largest number of districts?
(A) Madhya Pradesh (B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu (D) Uttar Pradesh
Q.4) Environment refers :
(A) As the natural world of land, water, air, plants and animals that exist around it.
(B) To the sum total of conditions which surround man at a given point of time.
(C) The interacting systems of physical, biological and cultural elements which are interlinked.
(D) All the above.
Q.5) The cells which have the capacity to divide and differentiate into any type of cells in the body are the
focus of research of several serious diseases are :
(A) Bud cells (B) Red cells
(C) Mesangial cells (D) Stem cells
Q.6) Environmental degradation means :
(A) Overall lowering of environmental qualities
(B) Adverse changes brought in by human activities
(C) Ecological imbalance because of ecological diversity
(D) All the above
Q.7) Which one of the following is known as ‘Satellite Town’?
(A) Moradabad (B) Hyderabad
(C) Ghaziabad (D) Ahmedabad
Q.8) Which of the following rivers have almost the same point of beginning?
(A) Brahmaputra and Ganga
(B) Tapi and Beas
(C) Brahmaputra and Indus
(D) Indua and Ganga
Q.9) The local time of a place is 6.00 a.m. when the Greenwitch Mean Time (GMT) is 3.00 a.m. What is
the longitude of the place?
(A) 450 W (B) 450 E
(C) 1200 E (D) 1200 W
Q.10) In which State of India is the maximum area irrigated by Tube-wells?
(A) Madhya Pradesh (B) Bihar
(C) Rajasthan (D) Uttar Pradesh
Q.11) Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Haldia : Orissa
(B) Jamnagar : Maharashtra
(C) Numaligarh : Gujarat
(D) Panangudi : Tamil Nadu
Q.12) Which one of the following Indian rivers forms as estuary?
(A) Godavari (B) Kaveri
(C) Tapi (D) Mahanadi
Q.13) Which one of the following areas of India does not come under the zone of high seismic intensity?
(A) Uttaranchal (B) Karanatak Plateau
(C) Kachch (D) Himachal Pradesh
Q.14) Which of the following Indian island lies between India and Sir Lanka?
(A) Elephanta (B) Nicobar
(C) Rameshwaram (D) Salsette
Q.15) In which state do the Monsoons arrive first?
(A) Assam (B) West Bengal
(C) Maharashtra (D) Kerala
Q.16) Who among the following is constitutionally empowered to declare a geographic area as a scheduled
area?
(A) Governor (B) Chief Minister
(C) Prime Minister (D) President
Q.17) The World’s highest ground based telescopic observatory is located in :
(A) Colombia (B) India
(C) Nepal (D) Switzerland
Q.18) In U.P., the district with the highest literacy percentage is :
(A) Auraiya (B) Ghaziabad
(C) Etawah (D) Allahabad
Q.19) A memorandum of understanding for India’s first river linking project has been signed between two
states linking two rivers. The states and the rivers concerned are :
List-I List-II
(A) Punjab and Rajasthan : Beas and Banas
(B) Uttar Pradesh and Madhya Pradesh : Ken and Betwa
(C) Karnataka and Tamil Nadu : Krishna and Kaveri
(D) Uttar Pradesh and Bihar : Gomti and Sharda
Q.20) Consider the following statements about Uttar Pradesh :
1. Geographical area of UP is about 2,41,000 sq kms.
2. Sex ratio in UP as per 2001 census was 933 females per 1000 males.
3. UP has 17 Revenue Divisions.
4. Literacy percentage in UP as per 2001 census was 60.1.
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1 and 2 only (B) 1 and 3 only
(C) 3 and 4 only (D) 2 and 3 only
Q.21) Consider the following statements about Uttar Pradesh :
1. Literacy percentage as per 2001 census is 56.3.
2. The density of population is 690 per square km.
3. The most populous district is Kanpur Nagar.
4. The largest population of scheduled castes is in district Sitapur.
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1 and 2 only (B) 2, 3 and 4 only
(C) 1, 2 and 4 only (D) All the four
Q.22) Consider the following statements :
1. According to a survey conducted by Uttar Pradesh Department recently, Lucknow has been found
to be most developed.
2. As per recent study conducted in 20 states by the ‘Centre for Media Studies’, corruption in 2005 in
India is less than what it was in 2002.
3. As per target set for Bharat Nirman Yojna, houses to be constructed for the rural poor would not
even meet 50% of the shortage of rural houses.
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1 and 2 only (B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only (D) All the three
Q.23) Special Economic Zones are being set up in UP at :
(A) Agra, Kanpur and Noida
(B) Agra, Kanpur and Greater Noida
(C) Meerut, Moradabad, Kanpur and Noida
(D) Moradabad, Kanpur, Noida and Greater Noida
Q.24) The ancient site where the full text of the Mahabarat was delivered orally to a congregation of 60,000
sages is :
(A) Ahichatra (B) Hastinapur
(C) Kampilya (D) Naimisharanya
Q.25) The quaintest relic of Chunar Fort is the shrine of :
(A) Adi Shankaracharya (B) Bhartruhari
(C) Chaitanya (D) Ramananda
ANSWERS
1. (A)
2. (D)
3. (D)
4. (D)
5. (D)
6. (D)
7. (C)
8. (C)
9. (B)
10. (D)
11. (D)
12. (C)
13. (B)
14. (C)
15. (D)
16. (D)
17. (B)
18. (A)
19. (B)
20. (B)
21. (D)
22. (A)
23. (B)
24. (D)
25. (B)
G. K.
Q.1) Which one of the following sequences is correct in the context of three largest wheat producing
states?
(A) Punjab, Uttar Pradesh and Haryana
(B) Uttar Pradesh, Haryana and Punjab
(C) Uttar Pradesh, Punjab and Haryana
(D) Punjab, Haryana and Uttar Pradesh
Q.2) Consider the following statements about U.P. :
1. Government is striving hard to achieve goal of mass education.
2. It has decided to extend the scheme of Shiksha Mitra to urban areas.
3. The Shiksha Mitra in urban areas will receive a monthly honorarium of Rs. 2,400.
4. They will be recruited from persons receiving unemployment allowance.
Of these statements :
(A) 1, 2, 3 and 4 are correct
(B) 1, 3 and 4 are correct
(C) 1, 2 and 4 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct
Q.3) Invisible export means export of :
(A) Services (B) Prohibited goods
(C) Unrecorded goods (D) Goods through smuggling
Q.4) The gas which emits from rice field is :
(A) Ethane (B) Methane
(C) Nitrogen (D) All of the above
Q.5) Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below :
List-I List-II
(a) Birha 1. Bhojpuri
(b) Kajri 2. Avadhi
(c) Malhor 3. Braji
(d) Rasia 4. Kauravi
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 4 2 3 1
(D) 3 1 2 4
Q.6) Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Diesel Locomotive Works : Varanasi
(B) Indian Telephone : Rae Bareilly Industries
(C) Bharat : Noida Electronic Ltd.
(D) Oil Refinery : Mathura
Q.7) Foreign Corporations are governed by :
(A) Special Act of Parliament
(B) Ministry of Foreign Affairs, Government of India
(C) Indian Companies Act, 1956
(D) None of the above
Q.8) As per recent nuclear agreement signed by George W. Bush, President of USA and Dr. Man Mohan
Sing, Prime Minister of India, the number of nuclear reactors which India has agreed to open up for
inspection by International Atomic Energy Agency is :
(A) 10 (B) 12
(C) 14 (D) 16
Q.9) The bacteria responsible for fixing nitrogen in Soyabean is :
(A) Rhizobium leguminorserum
(B) Rhizobium japonicum
(C) Rhizobium phaseoli
(D) Rhizobium trifolii
Q.10) Crop logging is a method of :
(A) Soil fertility evaluation
(B) Plant analysis for assessing the requirement of nutrients for crop production
(C) Assessing crop damage
(D) Testing suitability of fertilizers
Q.11) India’s rank in vegetable production is :
(A) First (B) Second
(C) Fourth (D) Fifth
Q.12) U.P. has been divided into :
(A) 11 agro-climatic zones (B) 9 agro-climatic zones
(C) 7 agro-climatic zones (D) None of the above
Q.13) Consider the following statements :
1. Prime Minister Dr. Man Mohan Singh launched the Jawahar Lal Nehru Urban Renewal Mission in
December 2005.
2. The Mission will have an initial corpus of Rs. One lakh crore.
3. Initially only 28 State capitals will benefit from the Mission.
4. The Mission aims to provide food for work to the urban poor.
Which of the above statement(S) is/are correct?
(A) 1 and 3 only (B) 1 and 2 only
(C) 1, 2 and 3 only (D) All the four
Q.14) Government of India has taken a decision to set up a price stabilization fund for the growers of :
(A) Potato and onion (B) Sugarcane growers
(C) Coffee and tea (D) Tomato
Q.15) A labour intensive industry is one that :
(A) Requires hard manual labour
(B) Pays adequate wages to the labour
(C) Employs more hands
(D) Provides facilities to labour
Q.16) If a complete ship is hired, the Shipping Company issues :
(A) Shipping Order (B) Charter Party
(C) Bill of Entry (D) Railway Receipt
Q.17) Ripening hormone is :
(A) Gibberellin (B) Morphactin
(C) Ethylene (D) I.B.A.
Q.18) We obtain turmeric from which part of the plant?
(A) Stem (B) Root
(C) Fruit (D) Flower
Q.19) Who among the following has been given ‘World Citizenship Award’ 2006?
(A) Kofi Annan (B) Jimmy Carter
(C) Bill Clinton (D) Ronald Reagan
Q.20) Who has been recently given ‘Indira Gandhi Award for National Integration’ 2005?
(A) Bismillah Khan (B) Jyoti Basu
(C) Javed Akhtar (D) Mahesh Bhatt
Q.21) ‘Tshwane Declaration’ was signed by representative of :
(A) India and South Africa
(B) India and Brazil
(C) India, Brazil and South Africa
(D) India and Myanmar
Q.22) Who of the following have received the Nobel Prize 2006 in Medicine?
(A) John C. Mather and George F. Snoot
(B) Craig C. Mello and Andrew Z. Fire
(C) Steven Boone and Curtis Cooper
(D) Roger Kornberg
Q.23) Select the one which is not the responsibility of Gram Sabha under the ‘Rural Employment Guarantee
Act, 2005’ :
(A) To recommend projects to the Gram Panchayat and prepare list of possible works
(B) To receive applications for work and issue a dated receipt
(C) To monitor the execution of works within the Gram Panchayat
(D) To conduct regular social audits of all the projects taken up within the Gram Panchayat
Q.24) Consider the following statements about the ‘Right to Information Act, 2005’ and select one which is
not provided for or specially exempted :
(A) It is not applicable in the state of Jammu and Kashmir
(B) An applicant making request for information will have to give reasons for seeking information
(C) Removal of Chief Information Commissioner
(D) Every Information Commissioner shall hold office for a term of 5 years or till the age of 65 years
whichever is earlier
Q.25) Consider the following statements :
1. The First ever East Asia Summit was held in Singapore in December 2005.
2. The Summit was attended by 16 countries from the East Asian region including India.
Which of the above statement(s) is/are correct?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
ANSWERS
1. (C)
2. (D)
3. (A)
4. (B)
5. (B)
6. (C)
7. (C)
8. (A)
9. (B)
10. (B)
11. (B)
12. (B)
13. (B)
14. (C)
15. (C)
16. (B)
17. (C)
18. (A)
19. (C)
20. (C)
21. (A) 22. (B) 23. (B) 24. (B) 25. (B)
G. K.
Q.1) Consider the following statements :
1. The International Badminton Federation is located in Kualalumpur.
2. The Federation has decided in favour of India as the host for 2009 World Badminton
Championship.
Which of the above statement(s) is/are correct?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Q.2) Consider the following statements about one of India’s leading batsman :
1. He has scored now more than 8000 runs in Test Matches.
2. He has made four successive centuries.
3. He has made five Test double hundreds.
4. He is credited with most catches by an Indian player.
Which is he?
(A) Sunil Gavaskar (B) Sachin Tendulkar
(C) Rahul Dravid (D) Saurav Ganguly
Q.3) Consider the following statements :
1. The 93rd Indian Science Congress was held at Hyderabad (A.P.) in January 2006.
2. Dr. M.S.Swaminathan was the recipient of the India Science Award 2004 at the Congress.
Which of the above statement(s) is/are correct?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Q.4) Which South American Country has elected a Leftist Leader as its President for the first time in the
180 year old history of South America?
(A) Venezuela (B) Argentina
(C) Uruguay (D) Bolivia
Q.5) President A.P.J. Abdul Kalam visited some countries; one of them happens to be country visited by
any President of India for the first time. Which one of these is that country?
(A) Mauritius (B) South Africa
(C) Myanmar (D) None of these
Q.6) Chlorophull is normally found in:
(1) Green leaves (2) Tree bark
(3) Kidney (4) Blood
Q.7) The first woman IPS officer:
(1) Kanchan Bhattacharya (2) Priti Jain
(3) Suman Bhardwaj (4) Kiran Bedi
Q.8) Through which State run the ‘Aravalli’ mountains?
(1) Maharashtra (2) Madhya Pradesh
(3) Uttar Pradesh (4) Rajasthan
Q.9) The captain of the victorious Italian team in the FIFA World Cup 2006 was:
(1) Marco Materazzi (2) Fabio Cannavaro
(3) Gianluigi Buffon (4) Salvatore Schillaci
Q.10) While sowing seeds the fertilizer commonly used contains:
(1) Nitrates (2) Potash
(3) Phosphorus (4) Calcium
Q.11) Where are copper, gold, iron and coal respectively found in India?
(1) Kollar, Khetri, Kudremukh, Jharia
(2) Jharia, Kollar, Kudremukh, Khetri
(3) Kudremukh, Jharia, Kollar, Khetri
(4) Khetri, Kollar, Kudremukh, Jharia
Q.12) What is washing power?
(1) Sodium chloride (2) Hydrated sodium carbonate
(3) Sodium dicarbonate (4) Calcium carbonate
Q.13) The need for effective corporate governance and independent regulatory authorities was highlighted
by the scam involving which of the following multinational corporation/s?
(1) Enron (2) World Com
(3) Xerox (4) All of the above
Q.14) ‘Carbon dioxide cycle’ implies that:
(1) carbon dioxide moves in the air in a cycle
(2) the carbon dioxide structure is cyclic
(3) carbon dioxide consumes oxygen
(4) oxygen is changed into carbon dioxide by respiration of human beings and then to oxygen and
carbon by green plants
Q.15) Light from the nearest star reaches the earth in
(1) 4.3 seconds (2) 4.3 minutes
(3) 43 minutes (4) 4.3 years
Q.16) Usual Status (US) unemployment is calculated with reference to a period of:
(1) one year (2) indefinite
(3) one month (4) one week
Q.17) An iron hammer, lying in the sum appears much hotter than its wooden handle because:
(1) iron is at a higher temperature
(2) iron is darker than wood
(3) iron absorbs more heat
(4) iron is a good conductor of heat
Q.18) It is not advisable of sleep under a tree at night because trees release:
(1) carbon dioxide (2) oxygen
(3) carbon monoxide (4) sulphur dioxide
Q.19) In the later vedic pantheon, what was the order of gods in accordance with their importance?
a. Indra b. Vishnu
c. Prajapati d. Rudra
(1) cdba (2) cbda
(3) bcda (4) bacd
Q.20) A solution with pH=2 is more acidic than a solution of pH=6 by a factor of:
(1) 4 (2) 12
(3) 400 (4) 1000
Q.21) Australasia or Oceania comprises of:
a. Australia b. New Zealand
c. New Guinea d. Pacific Islands
e. Tasmania
(1) a, b and d (2) a, b and e
(3) a, b, c and d (4) a, b, c, d and e
Q.22) The smallest possible unit of a chemical compound is:
(1) atom (2) electron
(3) proton (4) molecule
Q.23) Hypo, used in photography, is chemically:
(1) silver bromide (2) sodium thiosulphate
(3) sodium phosphate (4) silver nitrate
Q.24) Emeralds are made up of:
(1) carbon (2) calcium
(3) beryllium (4) iron
Q.25) Anaemia occurs due to the lack of:
(1) iodine (2) calcium
(3) potassium (4) iron
ANSWERS
1. (B)
2. (C)
3. (A)
4. (D)
5. (C)
6. (1)
7. (4)
8. (4)
9. (2)
10. (1)
11. (4)
12. (2)
13. (4)
14. (4)
15. (4)
16. (1)
17. (4)
18. (1)
19. (1)
20. (4)
21. (4)
22. (4)
23. (2)
24. (3)
25. (4)
G. K.
Q.1) Which of the following metals was not known to the Indus people?
(1) tin (2) copper
(3) iron (4) lead
Q.2) Which one of the following emergencies can be declared by the President on his own?
(1) emergency due to external aggression or internal disturbances
(2) emergency due to failure of the constitutional machinery in a state.
(3) emergency due to threat to the financial stability or credit of India.
(4) None of these.
Q.3) Which of the following is not an objective of the Monetary Policy of RBI?
(1) Boost economic development
(2) Direct credit in desirable direction
(3) Control inflationary pressure
(4) Ensure social justice
Q.4) One of the disadvantages of the Wholesale Price Index in India is that:
(1) It does not cover the services sector.
(2) It is not available for individual commodities.
(3) It is available only on monthly basis.
(4) It is available only at constant prices.
Q.5) The National Chemical Laboratory is situated in:
(1) New Delhi (2) Bangalore
(3) Pune (4) Chennai
Q.6) The most commonly used metal in the pure form or as an alloy in domestic appliances is:
(1) aluminum (2) iron
(3) copper (4) zinc
Q.7) The process in which solid substance, on being heated, changes directly into the gaseous form known
as:
(1) dissociation (2) dissolution
(3) sublimation (4) evaporation
Q.8) Match the following:
List I List II
a. Surya Sen 1. Communist Party of India
b. NM Joshi 2. Indian Republican Army
c. PC Joshi 3. Radical President of Congress
d. SC Bose 4. All India Trade Union Federation
a b c d
(1) 2 4 1 3
(2) 2 3 4 1
(3) 2 1 3 4
(4) 2 4 3 1
Q.9) The gas used for artificial ripening of green fruit is:
(1) ethylene (2) ethane
(3) carbon dioxide (4) acetylene
Q.10) In human systems, vitamins cannot:
(1) help in digestion (2) help in metabolizing drugs
(3) help in growth (4) supply energy
Q.11) A person weighs more in a life, which is:
(1) moving up with a constant velocity.
(2) moving down with a constant velocity.
(3) accelerating upward.
(4) accelerating downward.
Q.12) With what is ‘blue revolution’ associated?
(1) agriculture (2) iron and steel industry
(3) irrigation (4) fishing
Q.13) The excavation in the Indus Valley have pushed the antiquity of Indian History to:
(1) 5000 BC (2) 4000 BC
(3) 2500 BC (4) 1000 BC
Q.14) What distinguishes economic growth from economic development is that the latter implies:
(1) an increase in per capita income
(2) changes in institutions and attitudes
(3) concern for ecology and environment
(4) All of the above.
Q.15) What of the following figures has the longest perimeter?
(1) a square of side 10 cms
(2) a rectangle of sides 12 cms and 9 cms
(3) a circle of radius 7 cms
(4) a rhombus of side 9 cms
Q.16) Match the following Viceroys with the event and occurred during their respective tenures:
List I List II
a. Wavell 1. First demand for Pakistan
b. Reading 2. The Moplah Revolt
c. Willington 3. Simla Conference
d. Linlithgow 4. Communal Award
a b c d
(1) 3 2 4 1
(2) 4 1 3 2
(3) 3 4 2 1
(4) 1 2 4 3
Q.17) The most literate union territory in India is:
(1) Delhi (2) Puducherry
(3) Chandigarh (4) Lakshadweep
Q.18) The bacteria responsible for ‘nitrogen fixation’ is found in the roots of:
(1) grass (2) citrus plants
(3) leguminous plants (4) neem tree
Q.19) A chemical reaction that takes place with the evolution of heat is called a/an:
(1) reversible reaction (2) endothermic reaction
(3) thermal reaction (4) exothermic reaction
Q.20) Match Lists I and II and select the correct answer from the codes given below:
List I (People) List II (State)
a. Lepcha 1. Uttaranchal
b. Maria 2. Sikkim
c. Urali 3. Chattisgarh
d. Khasa 4. Kerala
a b c d
(1) 2 3 1 4
(2) 3 4 2 1
(3) 2 3 4 1
(4) 3 2 4 1
Q.21) Antarctic Treaty was signed in:
(1) 1960 (2) 1954
(3) 1958 (4) 1959
Q.22) The concept of Total Fertility Rate (TFR) in population means:
(1) the average number of children born to a women during her lifetime.
(2) the average number of children born to an adult male during his lifetime
(3) the average number of children born in family
(4) the average rate of growth of population
Q.23) Consider the following statements:
(a) Human Development Report is an authoritative annul publication brought out by the World Bank.
(b) It measures longevity by life expectancy at birth.
(c) Knowledge is measured by adult literacy rate.
(d) Standard of living is measured by GDP per capita (US $ PPP).
Which of the above statements is not correct?
(1) (a) (2) (b)
(3) (c) (4) (d)
Q.24) The most abundant source of iron is:
(1) milk (2) green vegetables
(3) eggs (4) beans
Q.25) The latitude and longitude of the two cities A and B are as follows:
A B
Latitude 120N 210N
Longitude 800-30’E 90-30’W
When the clock in city A shows 0800 hours UTC, what will be the time (UTC) in city B?
(1) 0200 (2) 0230
(3) 0100 (4) 0238
ANSWERS
1. (3)
2. (4)
3. (4)
4. (1)
5. (2)
6. (1)
7. (3)
8. (1)
9. (4)
10. (4)
11. (3)
12. (4)
13. (3)
14. (2)
15. (3)
16. (1)
17. (4)
18. (3)
19. (4)
20. (3)
21. (4)
22. (1)
23. (1)
24. (2)
25. (1)
G. K.
Q.1) India’s per capita net availability of food grains per day is:
(1) 454 gms (2) 285 gms
(3) 621 gms (4) 438 gms
Q.2) Which of the following powers is exclusively vested in the Rajya Sabha?
(1) to initiate impeachment proceedings against the President
(2) to recommend the creation of new All India Services.
(3) to remove the Vice-President
(4) all the above powers
Q.3) A person covers the distance from P to Q at the speed of three kmph. From Q to P he covers it at six
kmph. What is the average speed per hour?
(1) 4 kmph (2) 5 kmph
(3) 4.5 kmph (4) 3.5 kmph
Q.4) The best fertilizer for plants is:
(1) compost
(2) ammonium sulphate
(3) super phosphate of lime
(4) urea
Q.5) What is the chief function of the UPSC?
(1) to conduct examinations for appointment to All India and Central Services.
(2) to advise the President regarding claims of civil servants for costs incurred in the course of
execution of duties.
(3) to advise the President regarding disciplinary action against a civil servant.
(4) All of the above
Q.6) When the New Economic Policy was adopted in India in 1991 July the growth in real GDP was:
(1) Negative (2) 0.5 per cent
(3) 1 per cent (4) 3.5 per cent
Q.7) We always see the same face of the moon because:
(1) it is smaller than the earth.
(2) it revolves on its axis in a direction opposite to that of the earth.
(3) it takes equal time for both revolution around the earth and rotation on its own axis.
(4) it rotates at the same speed as the earth around the sun.
Q.8) When an electric bulb breaks, there is a mild bang due to:
(1) the chemical reaction between the enclosed gases
(2) the composed gases rushing out suddenly
(3) the air rushing in to fill the evacuated space
(4) some other reason
Q.9) Tetraethyl Lead (TEL) is added to petrol to:
(1) prevent freezing (2) increase boiling point
(3) increase flash point (4) increase anti-knocking rating
Q.10) In the human body, the most abundant element is:
(1) carbon (2) calcium
(3) nitrogen (4) oxygen
Q.11) The pH of human blood is around:
(1) 3 (2) 7.5
(3) 12 (4) 6
Q.12) In which case did the Supreme Court hold that the Preamble was not a part of the Constitution?
(1) Berubari case
(2) Golak Nath case
(3) Keshavananda Bharati case
(4) None of these
Q.13) Though the temperature inside lighted electric bulb is around 27000C, the filament does not burn
because:
(1) the metal of which it is made up of resistant burning
(2) the oxygen necessary for combustion (burning) is not available as the bulb is evacuated and filled
with pure nitrogen or inert gas.
(3) it cannot burn in closed systems
(4) it is made of non-metallic substance.
Q.14) Hard water does not lather well with soap because:
(1) it contains carbonates of calcium and magnesium
(2) it is highly coloured
(3) it contains suspended impurities
(4) it contains sodium chloride
Q.15) Camphor can easily be purified by the process of:
(1) sublimation (2) distillation
(3) crystallisation (4) sedimentation
Q.16) The Civil Disobedience movement caught the imagination of the people in the States. In many places,
significant popular movements came into being. Point out where it did not?
(1) Rajkot (2) Hyderabad
(3) Travancore (4) Rampur
Q.17) An electrical appliance is earthed to:
(1) protect the appliance against any damage
(2) prevent shocks
(3) reduce consumption
(4) avoid short-circuiting
Q.18) The NPT (Nuclear Non-Proliferation Treaty) came into force in:
(1) 1968 (2) 1972
(3) 1970 (4) 1974
Q.19) Allugel tablets used to reduce acidity contain:
(1) sodium carbonate (2) sodium hydroxide
(3) ammonia (4) aluminium hydroxide
Q.20) Lowest percentage of carbon is in:
(1) cast iron (2) steel
(3) wrought iron (4) pig iron
Q.21) Consider the following statements with regard to the Supreme Court of India:
a. The Supreme Court has been created under the Constitution of India.
b. The Supreme Court at present comprises of a Chief Justice and 25 ordinary judges.
c. The Supreme Court has its permanent seat at Near Delhi, but it can meet elsewhere if the Chief
Justice of India so decides in consultation with the President of India.
d. The Original jurisdiction of the Supreme Court extends over disputes between India and Foreign
Countries.
Of these statements:
(1) a, b and d are correct (2) a, b and c are correct
(3) b, c and d are correct (4) a, c and d are correct
Q.22) The most malleable metal is:
(1) platinum (2) silver
(3) iron (4) gold
Q.23) According to the Reserve Bank of India Credit and Monetary Policy, the rate of increase in the
Minimum Support Price (MSP) of food grains has been more than that of the rate of inflation. This
would mean that:
(1) Inflation will be more than the price of food grains.
(2) There will be an increase in the availability of food grains.
(3) Increase in the price of food grains will be more than proportionate to the rate of inflation
(4) There will be a reduction in the open market price of food grains.
Q.24) For respiration deep sea divers use mixture of
(1) Oxygen and carbon dioxide
(2) Hydrogen and oxygen
(3) Oxygen and nitrogen
(4) Oxygen and helium
Q.25) The compound used as an anti malarial drugs is:
(1) Aspirin (2) Chloroquine
(3) Penicillin (4) Hydroquine
ANSWERS
1. (4)
2. (2)
3. (1)
4. (4)
5. (4)
6. (3)
7. (3)
8. (3)
9. (4)
10. (4)
11. (2)
12. (1)
13. (2)
14. (1)
15. (1)
16. (4)
17. (2)
18. (3)
19. (4)
20. (3)
21. (2)
22. (4)
23. (3)
24. (3)
25. (2)
GENERAL AWARENESS TEST PAPER 10
1. A substance which readily forms colloidal solution in contact with water is called
(a) Extrinsic colloid (b) Associated colloid
(c) Hydrophobic colloid (d) Hydrophilic colloid
2. An astronaut in outer space will observe sky as
(a) white (b) black
(c) blue (d) red
3. Which one of the following lenses should be used to correct the defect of astigmatism?
(a) Cylindrical lens (b) Concave lens
(c) Convex lens (d) Bifocal lens
4. Electron was discovered by
(a) Ernest Rutherford (b) Max Planck
(c) Joseph Thomson (d) Albert Einstein
5. The first thermionic value was invented by
(a) Thomas Edison (b) Richardson
(c) J.A.Fleming (d) Lee De Forest
6. The science dealing with the study of teeth is
(a) Odontology (b) Ornithology
(c) Phenology (d) Cosmology
7. When formaldehyde and potassium hydroxide are heated, we get
(a) Acetylene (b) Methyl alcohol
(c) Methane (d) Ethyl formate
8. The enzyme in whose presence glucose and fructose are converted into alcohol is
(a) Diastase (b) Maitase
(c) Invertase (d) Zymase
9. Which of the following acids is manufactured using sawdust?
(a) Oxalic acid (b) Citric acid
(c) Acetic acid (d) Butyric acid
10. The study of visceral organs is
(a) Angiology (b) Arthrology
(c) Anthrology (d) Splanchnology
11. Whose achievements are recorded in the Allahabad Pillar inscription?
(a) Chandra Gupta Maurya (b) Samundra Gupta
(c) Vikramaditya (d) Skand Gupta
12. Sardar Vallabhbhai Patel was equated with
(a) Mazzini (b) Cavour
(c) Garibaldi (d) Biamarck
13. Which of the following was not ordered by Alauddin Khalji to control black-marketing and
hoarding?
(a) Land revenue should be collected in kind.
(b) Cultivators should sell the harvested crops on the field only.
(c) Merchants should sell all commodities in the open.
(d) More privileges should be given to Khuts and Muqaddams.
14. The branch of biology dealing with the study of cells is known as
(a) Cytology (b) Histology
(c) Psychology (d) Physiology
15. The study of extinct animals is called
(a) Herpetology (b) Ornithology
(c) Geology (d) Palaeontology
16. The medical term used for the sleeplessness is
(a) Somnambulism (b) Insomnia
(c) Hallucination (d) Nyctinuria
17. The causative agent of Tuberculosis is
(a) Mycobacterium (b) Aspergillus
(c) Rhabdovirus (d) HIV
18. The enzyme that is present in the saliva of man is
(a) Pepsin (b) Renin
(c) Amylase (d) Trypsin
19. Blood cancer is otherwise called as
(a) Anaemia (b) Polycythemia
(c) Leucopenia (d) Leukaemia
20. For which community were seats reserved by teh Morley-Minto reforms?
(a) Jews (b) Muslims
(c) Christians (d) Sikhs
21. The tenth plan aims to reduce the poverty ratio by 2007 to
(a) 10% (b) 30%
(c) 20% (d) 5%
22. What does ECS in banking transactions stand for?
(a) Excess Credit Supervisor (b) Extra Cash Status
(c) Exchange Clearing Standard (d) Electronic Clearing Service
23. Which of the following statements is correct?
(a) Lava and magma both have gas
(b) Neither the lave nor the magma has gas
(c) Magma has gas while lava has no gas
(d) Lava has gas while magma has no gas
24. Which one of the following is the example of sedimentary rocks?
(a) Loess (b) Basalt
(c) Granite (d) Gabbro
25. Mica is found in which one of the following pairs of rocks?
(a) State-Sandstone (b) Schist-Gneiss
(c) Limestone-Sandstone (d) Shale-Limestone
26. The Mohorovicic (Moho) Discontinuity separates
(a) Outer core and Mantle (b) Inner and Outer core
(c) Sima and Nife (d) Crust and Mantle
27. Cartels is a form of
(a) Collusive oligopoly (b) Non-collusive oligopoly
(c) Monopoly (d) Monopolistic competition
28. “The national income consists of a collection of goods and services reduced to common basis by
being measured in terms of money.” – Who says this?
(a) Samuelson (b) Kuznets
(c) Hicks (d) Pigou
29. According to India’s Report of 2001 percentage of population living in rural areas is
(a) 70 (b) 72
(c) 74 (d) 80
30. Capital : Output Ratio of a measures
(a) its per unit cost of production
(b) the amount of capital invested per unit of output
(c) the ratio of capital depreciation to quantity of output
(d) the ratio of working capital employed to quantity of output
31. The writs for the enforcement of Fundamental Rights are issued by
(a) The Parliament (b) The President
(c) The Supreme Court (d) The Election Commission
32. Whcih of the following is a feature to both the Indian Federation and the American Federation?
(a) A single citizenship
(b) Dual judiciary
(c) Three Lists in the Constitution
(d) A Federal Supreme Court to interpret the Constitution
33. Which one of the following items is not included in the current account of india’s Balance of
Payments?
(a) Short-term commercial borrowings
(b) Non-monetary gold movements
(c) Investment income
(d) Transfer payments
34. Engel’s Law states the relationship between
(a) quantity demanded and price of a commodity
(b) quantity demanded and price of substitutes
(c) quantity demanded and tastes of the consumers
(d) quantity demanded and income of the consumers
35. Which of the following is not a tool of legislative control over administration in India?
(a) Dissolution of House (b) Resolutions
(c) Questions (d) No Confidence Motion
36. Evaluate the following statements:
I. The legal interpretation of equality is chiefly influenced by equality before law and equal
protection of law
II. Equality before law means rule of law
(a) I is correct but II is incorrect (b) II is correct but I is incorrect
(c) Both are correct (d) Both are incorrect
37. A writ issued by the Supreme Court compelling a quasi-judicial/public authority to perform its
mandatory duty is
(a) Quo warranto (b) Mandamus
(c) Certiorari (d) Prohibition
38. In Gandhian Socialism
(a) State is required
(b) State is not required
(c) State is sometimes required and sometimes not required
(d) State is neither required nor not required
39. With which of the following books is Hobbes associated?
(a) Lectures on Jurisprudence (b) Social Contract
(c) Republic (d) Leviathan
40. In which year were the Indian states reorganized on the linguistic basis?
(a) 1947 (b) 1951
(c) 1956 (d) 1966
41. The book Truth, Love and A Little Malice’ is written by
(a) Tarun Tejpal (b) Vikram Seth
(c) Khushwant Singh (d) Nirad C. Chaudhuri
42. WLL stands for
(a) Walking Land Line (b) Walking Loop Line
(c) Wireless Land Line (d) Wireless in Local Loop
43. Who received the Wisden Award for the ‘Indian Cricketer of the 20th Century’?
(a) Sachin Tendulkar (b) Kapil Dev
(c) Sunil Gavaskar (d) Anil Kumble
44. The Ad Line ‘Connecting People’ is linked with
(a) Sony Ericsson (b) Nokia
(c) Motorola (d) Airtel
45. Match teh personlities mentioned below with the activity they are associated with:
1. Rod Laver 2. Chanda Kochar
3. Birju Maharaj 4. Bala Murlikrishnan
I. Kathak Dancing II. Music
III. Lawn Tennis IV. Banking
1 2 3 4
(a) III IV I II
(b) I III II IV
(c) II I IV III
(d) IV II III I
46. Find the odd one?
(a) J.R.Hicks (b) Richard Stone
(c) Friedrich August von Hayek (d) Amartya Sen
47. ISRO is abbreviation for
(a) Indian Scientific Research Organization
(b) International Space Research Organization
(c) International Sales Research Organization.
(d) Indian Space Research Organization
48. Match the following political leaders of India with their respective political parties:
1. Sharad Pawar a. CPI
2. Sharad Yadav b. BSP
3. Mayawati c. JD(U)
4. A.B.Bardhan d. NCP
1 2 3 4
(a) III IV II I
(b) IV III II I
(c) IV III I II
(d) II I III IV
49. Which among the following countries would host the 2006 Olympic Games?
(a) India (b) South Korea
(c) Greece (d) China
50. Superconductors are those elements
(a) Whose conductivity is intermediate between metals and insulators.
(b) Whose resistance falls almost to zero at very low temperatures.
(c) Which turn into insulators at very low temperature.
(d) Which conduct electricity only at super-high temperatures.
ANSWERS
1. (d)
2. (b)
3. (a)
4. (c)
5. (c)
6. (a)
7. (d)
8. (d)
9. (a)
10. (a)
11. (b)
12. (d)
13. (d)
14. (a)
15. (d)
16. (b)
17. (a)
18. (c)
19. (d)
20. (b)
21. (c)
22. (d)
23. (b)
24. (a)
25. (b)
26. (d)
27. (c)
28. (b)
29. (b)
30. (b)
31. (c)
32. (d)
33. (a)
34. (d)
35. (a)
36. (c)
37. (b)
38. (b)
39. (a)
40. (c)
41. (c)
42. (d)
43. (b)
44. (b)
45. (a)
46. (c)
47. (d)
48. (b)
49. (d)
50. (b)
G. K.
Q.1) In the Union Budgets is India, which one of the following is the largest in amount?
(A) Plan Expenditure (B) Non-Plan Expenditure
(C) Revenue Expenditure (D) Capital Expenditure
Q.2) The important metal used with iron to produce stainless steel is :
(A) Carbon (B) Tin
(C) Chromium (D) Aluminium
Q.3) What is the source of electrical energy in an artificial satellite?
(A) Solar cells (B) Mini nuclear reactor
(C) Dynamo (D) Thermopile
Q.4) The age of the tree can be determined from the :
(A) Counting of leaves on the tree
(B) Counting the number of rings on its stem
(C) Counting the branches on the tree
(D) Measurement of its height
Q.5) The fuel tanks of the spacecraft ‘Discovery’ that was launched into space on July 4, 2006 was filled
with :
(A) Liquid hydrogen only
(B) Liquid oxygen only
(C) Mixture of liquid hydrogen and liquid oxygen
(D) Mixture of liquid hydrogen, liquid oxygen and liquid helium
Q.6) Consider the following statements and give the answer with the help of codes given below :
Assertion (A) : Only one side of the moon’s surface is visible from the earth.
Reason (R) : The period of rotation of the moon on its axis is equal to the period of its revolution
round the earth.
Code:
(A) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
(B) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
(C) A is correct but R is wrong.
(D) A is wrong but R is correct.
Q.7) The weight of any body is :
(A) Same at every place on earth’s surface
(B) Maximum at poles
(C) More on equator
(D) More on mountains than in plains
Q.8) On July 3, 2006, the first train was out from Lhasa Railway station. When it passed through its highest
point over the Tibetan grassland, many passengers reached out for which of the following to ward off
altitude sickness?
(A) Mineral water bottle (B) Pollution filter mask
(C) Oxygen mask (D) Cold drink bottle
Q.9) The most toxic metal pollutant of automobile exhaust is :
(A) Copper (B) Lead
(C) Cadmium (D) Mercury
Q.10) Who is known as “Father of White Revolution” in India?
(A) M.S.Swaminathan (B) V.Kurien
(C) K.N.Bahl (D) B.P.Pal
Q.11) Blue green algae are chiefly used as biofertiliser in the crop of :
(A) Wheat (B) Gram
(C) Paddy (D) Mustard
Q.12) The device used for converting alternating current to direct current is called :
(A) Inverter (B) Rectifier
(C) Transformer (D) Transmeter
Q.13) An earth satellite is kept moving in its orbit. It is due to the phenomenon of centripetal force provided
by :
(A) The rocket engine propelling the satellite
(B) The gravitational attraction of the Earth on the satellite
(C) The gravitational attraction of the Sun on the satellite
(D) The gravitational attraction of satellite on Earth
Q.14) A person meets with an accident and needs blood-transfusion but there is no time to check his
bloodgroup. Which of the following blood groups could be given to him?
(A) O + (B) O –
(C) AB + (D) AB –
Q.15) Shahtoosh shawl is made from the hair of :
(A) Hangul (B) Chinkara
(C) Chiru (D) Merino
Q.16) Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Dry ice : solid carbon dioxide
(B) Mustard gas : poisonous liquid used in chemical warfare
(C) Teflon : polymer containing fluorine
(D) Fullerence : organic compounds containing fluorine
Q.17) The energy of the sun is produced by :
(A) Nuclear fission (B) Ionisation
(C) Nuclear fusion (D) Oxidation
Q.18) The tax on import and export is known as :
(A) Income Tax (B) Trade Tax
(C) Custom Duty (D) None of the above
Q.19) On which of the following dates is your shadow at noon the smallest?
(A) December 25 (B) March 21
(C) June 22 (D) February 14
Q.20) Centre for DNA fingerprinting is located at :
(A) New Delhi (B) Bangalore
(C) Pune (D) Hyderabad
Q.21) Ozone layer in atmosphere :
(A) Produces rain
(B) Produces pollution
(C) Provides safety to life on earth from ultraviolet radiation
(D) Produces oxygen in the atmosphere
Q.22) Cryogenic engines are used in :
(A) Rockets (B) Atomic reactors
(C) Defrost refrigerators (D) Doing research connected with superconductivity
Q.23) Transformer is used for :
(A) Converting AC into DC
(B) Converting DC into AC
(C) To step up DC voltages
(D) To step up or step down AC voltages
Q.24) Match the columns with Lists-I and II and select the correct answer with the help of code given below
:
List-I List-II
(a) High Velocity 1. Mach
(b) Wavelength 2. Angstrom
(c) Pressure 3. Pascal
(d) Energy 4. Jule
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 1 2 4 3
(C) 1 2 3 4
(D) 2 1 4 3
Q.25) The most commonly used substance in fluorescent tubes are:
(A) Sodium oxide and argon
(B) Sodium vapour and neon
(C) Mercury vapour and argon
(D) Mercuric oxide and neon
ANSWERS
1. (C)
2. (C)
3. (A)
4. (B)
5. (C)
6. (A)
7. (C)
8. (C)
9. (B)
10. (B)
11. (C)
12. (C)
13. (B)
14. (B)
15. (C)
16. (D)
17. (C)
18. (C)
19. (C)
20. (D)
21. (C)
22. (A)
23. (D)
24. (C)
25. (C)

2 comments:

pradeep said...

pradeep kumar

DEEP08 said...

sir,I want to know what type of questions will be set from tangent& other chapter of geometry section in ssc cgl 2011? Plzzz sir tell