Friday, October 29, 2010

UPSC CPF ASSISTANT COMMANDANT EXAM 2008 SOLVED PAPER


General Awareness

1. In which one of the following animals is respiration done by skin ?
(A) Flying fish
(B) Sea horse
(C) Frog
(D) Chameleon
Ans : (C)

2. “Foot and Mouth Disease” is found in—
(A) Cats and Dogs
(B) Cattle
(C) Poultry
(D) Humans
Ans : (B)

3. Who of the following recognized that large quantity of energy is released as a result of the fusion of hydrogen nuclei to form deuterium ?
(A) Enrico Fermi
(B) Glenn Seaborg
(C) Hans Bethe
(D) Werner Heisenberg
Ans : (C)

4. Brass is an alloy of which of the following pairs of metals ?
(A) Aluminium and Copper
(B) Chromium and Tin
(C) Copper and Tin
(D) Copper and Zinc
Ans : (D)

5. Which one of the following bacteria helps in improving the soil fertility ?
(A) Clostridium
(B) Rhizobium
(C) Salmonella
(D) Staphylococcus
Ans : (B)

6. Consider the following statements :
1. In a person suffering from myopia, the image of a distant object is formed behind the retina.
2. Myopia can be corrected by using a concave lens.
Which of the above statements is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

7. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Theory/Law/Principle)
(a) Electromagnetism
(b) Principles of Inheritance
(c) Laws of Inertia
(d) Theory of Natural Selection
List-II (Scientist)
1. Darwin
2. Faraday
3. Mendel
4. Newton
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2
(B) 2 3 4 1
(C) 1 3 4 2
(D) 2 4 3 1
Ans : (B)

8. Which one of the following is a vitamin ?
(A) Citric acid
(B) Folic acid
(C) Glutamic acid
(D) Linoleic acid
Ans : (B)

9. Which one of the following varieties of coal is considered the best quality ?
(A) Anthracite
(B) Bituminous
(C) Lignite
(D) Peat
Ans : (A)

10. Who of the following discovered the laws of planetary orbits ?
(A) Galileo Galilei
(B) Nicholas Copernicus
(C) Johannes Kepler
(D) Isaac Newton
Ans : (C)

11. Consider the following statements—
1. The main constituent of LPG is Butane.
2. The main constituent of Biogas is Methane.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

12. Through which one among the following materials does sound travel slowest ?
(A) Air
(B) Glass
(C) Water
(D) Wood
Ans : (A)

13. Which one of the following is used in preparing match sticks ?
(A) Chile saltpetre
(B) Indian saltpetre
(C) Red phosphorus
(D) Sodium bicarbonate
Ans : (C)

14. Consider the following pairs :
1. Rewalsar lake—Himachal Pradesh
2. Nakki lake—Madhya Pradesh
3. Renuka lake—Uttarakhand
Which of the above pairs is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3
Ans : (A)

15. Which National Highway connects Chennai and Visakhapatnam ?
(A) NH 4
(B) NH 5
(C) NH 6
(D) NH 8
Ans : (B)

16. Among A, B, C, D and E, E is shorter than D but taller than B who is taller than C. A is taller than E. If all are standing according to their heights and we start counting from the tallest who would be fourth ?
(A) C
(B) B
(C) E
(D) Cannot be determined as the data is insufficient.
Ans : (B)

17. A man is facing south. He turns 135° in the anticlockwise direction and then 180° in the clockwise direction. The direction he is facing now is—
(A) North-east
(B) North-west
(C) South-east
(D) South-west
Ans : (D)

18. The average score of three boys in Mathematics is 30. When the score of a fourth boy is added to the total score of the three boys, the average is lowered to 25. What is the score of the fourth boy ?
(A) 10
(B) 15
(C) 20
(D) 25
Ans : (A)

19. Among five friends—
Mangla is taller than Neela but as tall as Pushpa.
Asha is taller than Sapna but not as tall as Neela.
In this group who is the shortest ?
(A) Mangla
(B) Sapna
(C) Pushpa
(D) Asha
Ans : (B)

20. The sum of income of A and B is more than that of C and D taken together. The sum of income of A and C is the same as that of B and D taken together. Moreover, A earns half as much as the sum of the income of B and D. The highest income is of—
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
Ans : (B)

21. In a class of 60 students, where the girls are twice that of boys, Kamal ranked seventeenth from the top. If there are 9 girls ahead of Kamal, the number of boys in rank after him is—
(A) 3
(B) 7
(C) 12
(D) 13
Ans : (C)

22. A walks 10 metre in front and 10 metre to the right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 metre respectively. What is the distance from his initial point ?
(A) 5 metre
(B) 10 metre
(C) 15 metre
(D) 23 metre
Ans : (A)

23. The number of terms between 11 and 200 which are divisible by 7 but not by 3 are—
(A) 18
(B) 19
(C) 27
(D) 28
Ans : (A)

24. What is the 6th term in the sequence of 2, 3, 6, 11, 18 ?
(A) 25
(B) 27
(C) 29
(D) 31
Ans : (B)

25. Let a number of three digits have for its middle digit the sum of the other two digits. Then it is a multiple of—
(A) 11
(B) 10
(C) 18
(D) 50
Ans : (A)

26. If X and Y are brothers; Z is sister of X; P is brother of Q; and Q is daughter of Y. Then who is the uncle of P ?
(A) Z
(B) X
(C) Q
(D) Y
Ans : (B)

27. A set of figures carrying certain numbers is given. Assuming that the numbers in each figure follow a similar pattern, the missing number is—

(A) 19
(B) 23
(C) 25
(D) 31
Ans : (D)

28. Some positions of dice are shown below :
What is the number opposite to 4 ?

(A) 6
(B) 5
(C) 2
(D) 1
Ans : (D)

29. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Scientists)
(a) Birbal Sahni
(b) Ramanujan Srinivasa
(c) Sir C.V. Raman
(d) Sir J.C. Bose
List-II (Well known as)
1. Mathematician
2. Paleobotanist
3. Physicist-Botanist
4. Physicist
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2
(B) 2 1 4 3
(C) 3 4 1 2
(D) 2 4 1 3
Ans : (B)

30. The phenomenon of “total internal reflection” is observed in which one of the following ?
(A) Glowing tube light
(B) Light passing through lens
(C) Sparkling diamond
(D) Twinkling star
Ans : (C)

31. From which year did Saka era begin ?
(A) 78 B.C.
(B) 78 A.D.
(C) 178 A.D.
(D) 278 A.D.
Ans : (B)

32. Among the following elements, which one is not present in a pure sugar ?
(A) Carbon
(B) Hydrogen
(C) Nitrogen
(D) Oxygen
Ans : (C)

33. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Organisation)
(a) UNESCO
(b) IMF
(c) ILO
(d) UNIDO
List-II (Headquarters)
1. Geneva
2. Paris
3. Vienna
4. Washington , D.C.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 2 4 1 3
(C) 3 1 4 2
(D) 3 4 1 2
Ans : (B)

34. By convention, who of the following is the Chairman of Press Council of India ?
(A) An eminent journalist of India
(B) A senior Civil Services Officer
(C) A retired Judge of the Supreme Court of India
(D) The Union Minister of Information and Broadcasting
Ans : (C)

35. Consider the following statements :
1. No money bill can be introduced in the Parliament without the recommendation of the President of India.
2. The Prime Minister appoints Finance Commission for distribution of taxes between the Union and the States.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

36. Five-Year Plans in India are finally approved by the—
(A) Union Cabinet
(B) President on the advice of Prime Minister
(C) National Development Council
(D) Planning Commission
Ans : (C)

37. In India, the power to increase the number of judges in the Supreme Court lies with—
(A) The President of India
(B) The Chief Justice of India
(C) The Union Ministry of Law
(D) The Parliament of India
Ans : (D)

38. In the Constitution of India, promotion of international peace and security is mentioned in the—
(A) Preamble to the Constitution
(B) Directive Principles of State Policy
(C) Fundamental Duties
(D) Ninth Schedule
Ans : (B)

39. Consider the following statements :
1. The Prime Minister of India is the ex-officio Chairman of the Planning Commission.
2. The Union Finance Minister is the ex-officio Chairman of the Finance Commission.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

40. Consider the following statements :
1. When Vice-President acts as President of India, he ceases to perform the function of the Chairman of Rajya Sabha.
2. The President of India can promulgate Ordinances at any time except when both Houses of Parliament are in session.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

41. The maximum number of members that the Legislative Assembly of a State in India can have is—
(A) 400
(B) 450
(C) 500
(D) 550
Ans : (C)

42. Bank rate is the rate at which the Reserve Bank of India provides loans to—
(A) Public Sector Undertakings
(B) Scheduled Commercial Banks
(C) Private Corporate Sector
(D) Non-Banking Financial Institutions
Ans : (B)

43. Who is empowered by the Constitution of India to dissolve the Lok Sabha before expiry of its terms ?
(A) The Prime Minister of India on the advice of the Speaker of the Lok Sabha
(B) The President of India
(C) The President of India on the advice of the Prime Minister of India
(D) The Speaker of the Lok Sabha
Ans : (C)

44. In which year was “Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana” launched ?
(A) 2004
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2007
Ans : (B)

45. The ‘Uruguay Round’ negotiations resulted in the establishment of—
(A) NATO
(B) OECD
(C) WHO
(D) WTO
Ans : (D)

46. With reference to Union Government, which one of the following does undertake the country-wide Economic Census ?
(A) Department of Expenditure
(B) The National Sample Survey Organization
(C) Planning Commission
(D) The Central Statistical Organization
Ans : (B)

47. Geeta Chandran is well known as a/an—
(A) Bharatnatyam dancer
(B) Classical Carnatic vocalist
(C) Film director
(D) Exponent of Violin
Ans : (A)

48. With reference to Indian Freedom Struggle, consider the following statements :
1. P.C. Ray founded the Bengal Chemical Works.
2. V.O. Chidambaram Pillai set up the Steam Navigation Company.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

49. Who of the following was the first speaker of the Lok Sabha ?
(A) G. S. Dhillon
(B) G. V. Mavalankar
(C) Hukam Singh
(D) K. S. Hegde
Ans : (B)

50. Who of the following is associated with Tashkent agreement ?
(A) Pandit Jawaharlal Nehru
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Indira Gandhi
(D) Morarji Desai
Ans : (B)

51. Simon Commission was appointed to look into the working of the—
(A) Indian Councils Act, 1892
(B) Government of India Act, 1909
(C) Government of India Act, 1919
(D) Government of India Act, 1935
Ans : (C)

52. Which one of the following is a primate ?
(A) Bear
(B) Loris
(C) Pangolin
(D) Otter
Ans : (B)

53. Consider the following :
1. Potato
2. Radish
3. Turnip
4. Yam
In which of the above are roots used as vegetables ?
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 2 and 4 only
(D) 1 and 3 only
Ans : (B)

54. Which one of the following metals is found in ‘Plaster of Paris’ ?
(A) Calcium
(B) Magnesium
(C) Potassium
(D) Sodium
Ans : (A)

55. Which one of the following is an enzyme ?
(A) Glucagon
(B) Insulin
(C) Somatotropin
(D) Trypsin
Ans : (D)

56. International Date Line passes through which of the following ?
(A) Atlantic ocean
(B) Black sea
(C) Mediterranean sea
(D) Pacific ocean
Ans : (D)

57. The deficiency of which one of the following causes a disease called Pellagra ?
(A) Ascorbic acid
(B) Folic acid
(C) Nicotinic acid
(D) Pantothenic acid
Ans : (D)

58. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Disease)
(a) Filaria
(b) Influenza
(c) Ringworm
(d) Typhoid
List-II (Type of causative organism)
1. Bacteria
2. Fungus
3. Nematode
4. Virus
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 1 4 2 3
(C) 3 2 4 1
(D) 3 4 2 1
Ans : (D)

59. From the evolutionary point of view, which one of the following is closer to man ?
(A) Dolphin
(B) Flying fish
(C) Shark
(D) Tortoise
Ans : (A)

60. Who of the following is known as Lokahitavadi ?
(A) G. H. Deshmukh
(B) G. K. Gokhale
(C) J. G. Phule
(D) M. G. Ranade
Ans : (A)

61. With reference to Indian freedom struggle which one among the following events occurred earliest ?
(A) Gandhi-Irwin Pact
(B) Lucknow Pact
(C) Cripps Mission Proposals
(D) August offer
Ans : (B)

62. During India’s freedom struggle, which one of the following led to the first ‘All India Hartal’ ?
(A) Protest against Rowlatt Act
(B) Protest against Jallianwalla Bagh massacre
(C) Trial of Mahatma Gandhi
(D) Arrival of Simon Commission
Ans : (D)

63. The Non-Cooperation movement was called off as a result of agitation at which one of the following places ?
(A) Calcutta
(B) Champaran
(C) Chauri Chaura
(D) Meerut
Ans : (C)

64. Consider the following pairs :
1. Ilbert Bill —Lord Hastings
2. August Offer —Lord Ripon
Which of the above pairs is/are correctly matched ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (D)

65. Who of the following founded the ‘East India Association’ ?
(A) C.R. Das
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Devendra Nath Tagore
(D) V.D. Savarkar
Ans : (B)

66. Who of the following started the newspaper ‘Bande Mataram’ ?
(A) Barindra Kumar Ghose
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Devendra Nath Tagore
(D) Surendra Nath Banerjee
Ans : (B)

67. Consider the following famous historical persons :
1. Ashvaghosha
2. Bhavabhuti
3. Nagarjuna
4. Nagasena
Who of the above are Buddhist scholars ?
(A) 1 and 3 only
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (C)

68. Which one among the following types of forests exhibits highest bio-diversity ?
(A) Dry deciduous forest
(B) Tropical rain forest
(C) Moist deciduous forest
(D) Mangrove forest
Ans : (B)

69. Among the following rivers, which one is the longest ?
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Mahanadi
(D) Narmada
Ans : (A)

70. Where is the headquarters of Asian Development Bank ?
(A) Jakarta
(B) Manila
(C) Singapore
(D) Bangkok
Ans : (B)

71. The National River Conservation Directorate is under—
(A) Ministry of Agriculture
(B) Ministry of Environment and Forests
(C) Ministry of Earth Sciences
(D) Ministry of Water Resources
Ans : (B)

72. Consider the following statements :
1. Mikhail Gorbachev was the first President of Russian Federation.
2. Dmitry Medvedev is the fifth President of Russian Federation.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

73. Who of the following is the author of the book ‘My Country, My Life’ ?
(A) A.P.J. Abdul Kalam
(B) Atal Behari Vajpayee
(C) L.K. Advani
(D) Shashi Tharoor
Ans : (C)

74. Which one of the following beaches is visited by Olive Ridley turtles annually for mass nesting ?
(A) Chandipur
(B) Gahirmatha
(C) Gopalpur
(D) Paradwip
Ans : (B)

75. The administration of the English East India Company in India came to an end in—
(A) 1857
(B) 1858
(C) 1862
(D) 1892
Ans : (B)

76. Who of the following is not a sports-person ?
(A) C. B. Bhave
(B) P. T. Raghunath
(C) Samaresh Jung
(D) Suma Shirur
Ans : (A)

77. The famous name Vikram Pandit is associated with—
(A) Cairn Energy
(B) Citigroup
(C) PepsiCo
(D) Vodafone
Ans : (B)

78. What is H5N1 in the news in recent times ?
(A) A new multi-purpose helicopter of Indian Army
(B) A virus causing Bird Flu
(C) The nearest galaxy to our own Milkyway
(D) A genetically modified rice plant
Ans : (B)

79. The Jarawa tribe lives in which one of the following States/Union Territories ?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Andaman and Nicobar Islands
(D) Lakshadweep Islands
Ans : (C)

80. A very young sportsperson of India, Virdhawal Khade is a—
(A) Boxer
(B) Chess player
(C) Golfer
(D) Swimmer
Ans : (D)

81. Which one among the following is a water soluble vitamin ?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin C
(C) Vitamin E
(D) Vitamin K
Ans : (B)

82. Which one of the following is a pigment ?
(A) Albumin
(B) Elastin
(C) Keratin
(D) Melanin
Ans : (D)

83. On which one of the following dates did Jawaharlal Nehru unfurl the tri-color national flag on the banks of the Ravi as the clock struck the midnight ?
(A) 31st December, 1929
(B) 26th January, 1930
(C) 31st December, 1931
(D) 26th January, 1933
Ans : (A)

84. Tipu Sultan died fighting the English forces under—
(A) Lord Cornwallis
(B) Lord Wellesley
(C) Lord Dalhousie
(D) Lord Hastings
Ans : (B)

85. The battle of Wandiwash was fought between—
(A) Marathas and Portuguese
(B) The English and the French
(C) The English and Portuguese
(D) Marathas and the English
Ans : (B)

86. The author of ‘Nildarpan’ was—
(A) Dinabandhu Mitra
(B) Sivnath Sastri
(C) Devendra Nath Tagore
(D) Harishchandra Mukherjee
Ans : (A)

87. The firstly weekly Bengali newspaper ‘Samachar Darpan’ was published by—
(A) Harish Chandra Mukherjee
(B) Dinabandhu Mitra
(C) Marshman
(D) Vidyasagar
Ans : (C)

88. Who among the following Peshwas was popularly known as Nana-Saheb ?
(A) Balaji Vishwanath
(B) Baji Rao
(C) Balaji Baji Rao
(D) Madhav Rao I
Ans : (C)

89. Who was responsible for the introduction of the Vernacular Press Act of 1878 ?
(A) Lord Mayo
(B) Lord Lytton
(C) Lord Ripon
(D) Lord Curzon
Ans : (B)

90. Alauddin Khalji captured the Delhi throne after securing fabulous wealth from—
(A) Chanderi
(B) Gujarat
(C) Devagiri
(D) Madurai
Ans : (C)

91. Who of the following was a contemporary of Gautama Buddha ?
(A) Bhadrabahu
(B) Chandragupta Maurya
(C) Parsvanatha
(D) Vardhamana Mahavira
Ans : (D)

92. When Babur invaded India who was the ruler of Vijayanagara empire in south India ?
(A) Saluva Narasimha
(B) Devaraya II
(C) Krishna Deva Raya
(D) Sadasiva Raya
Ans : (C)

93. Who of the following was a contemporary of Chingiz Khan ?
(A) Mahmud of Ghazni
(B) Iltutmish
(C) Alauddin Khalji
(D) Mohammad bin-Tughlaq
Ans : (B)

94. Dara Shikoh finally lost the war of succession to Aurangzeb in the battle of—
(A) Dharmat
(B) Samugarh
(C) Deorai
(D) Khanua
Ans : (B)

95. Who is the author of the book ‘Glimpses of World History’ ?
(A) Abul Kalam Azad
(B) Jawaharlal Nehru
(C) S. Gopalan
(D) S. Radhakrishnan
Ans : (B)

96. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Reservoir)
(a) Stanley Reservoir
(b) Koyna Reservoir
(c) Jalaput Reservoir
(d) Bhadra Reservoir
List-II (State)
1. Karnataka
2. Maharashtra
3. Orissa
4. Tamil Nadu
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 4 3 2 1
(D) 4 2 3 1
Ans : (D)

97. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Irrigation/Power Projects)
(a) Malprabha
(b) Kakrapara
(c) Srisailam
(d) Bhima
List-II (Location)
1. Andhra Pradesh
2. Karnataka
3. Gujarat
4. Maharashtra
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 3 2
(B) 2 1 3 4
(C) 4 3 1 2
(D) 2 3 1 4
Ans : (D)

98. Which one among the following countries is the largest producer of Bauxite ?
(A) Australia
(B) Brazil
(C) West Indies
(D) India
Ans : (A)

99. The busy port of Rotterdam is situated in—
(A) The Netherlands
(B) Belgium
(C) Denmark
(D) Germany
Ans : (A)

100. Which one of the following descriptions denotes the phenomenon of E1 Nino ?
(A) A violent rotating column of air extending from a thunderstorm to the ground
(B) The deflection of the ocean currents in the northern and southern hemispheres due to the rotation of Earth
(C) The Anomalous widespread warming of the sea surface of the tropical east and central Pacific Ocean
(D) The revolving tropical storms of the Caribbean and Gulf of Mexico
Ans : (C)

101. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Country)
(a) Argentina
(b) Brazil
(c) Peru
(d) Venezuela
List-II (Capital City)
1. Buenos Aires
2. Caracas
3. Lima
4. Sao Paulo
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 1 4 3 2
(C) 2 3 4 1
(D) 2 4 3 1
Ans : (B)

102. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Sea)
(a) Adriatic Sea
(b) Baltic Sea
(c) North Sea
(d) Black Sea
List-II (Country)
1. Bulgaria
2. Italy
3. Poland
4. United Kingdom
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 2 3 4 1
(C) 1 2 4 3
(D) 1 4 2 3
Ans : (B)

103. Among the following States, which one has the highest amount of Nickel Ore resources ?
(A) Chhattisgarh
(B) Jharkhand
(C) Karnataka
(D) Orissa
Ans : (D)

104. What is the name of the highest summit of Nilgiri Hills ?
(A) Coonoor-betta
(B) Anaimudi
(C) Doda-betta
(D) Vellangiri
Ans : (C)

105. Recently, which one of the following lost the status of a planet ?
(A) Mercury
(B) Neptune
(C) Pluto
(D) Uranus
Ans : (C)

106. Which one of the following countries was hit by the cyclone Nargis recently causing a great destruction and loss of life ?
(A) Bangladesh
(B) Myanmar
(C) Sri Lanka
(D) Pakistan
Ans : (B)

107. Which one among the following is nearest to Indira Gandhi Centre for Atomic Research ?
(A) Chidambaram
(B) Mahabalipuram
(C) Madurai
(D) Tanjavur
Ans : (B)

108. Which of the following are connected by over 1700 km-long BTC oil pipe-line ?
(A) Arabian sea and Mediterranean sea
(B) Aral sea and Caspian sea
(C) Black sea and Mediterranean sea
(D) Caspian sea and Mediterranean sea
Ans : (D)

109. Where is the old and over 2 km-long ‘Pamban Railway Bridge’ which attracts tourists from all over the country ?
(A) Nilgiris
(B) Krishna delta
(C) Palk straits
(D) Malabar coast
Ans : (C)

110. Consider the following statements :
1. The monsoon climate is found in Northern Australia.
2. The China type climate is found in Argentina.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

111. At which one of the following places is the monkey called Liontailed macaque naturally found ?
(A) Shivaliks
(B) Pachmarhi
(C) Annamalai Sanctuary
(D) Nilgiris
Ans : (C)

112. Among the following places, which one receives comparatively lowest average monsoon rainfall from June to September ?
(A) Eastern Uttar Pradesh
(B) Southern West Bengal
(C) Punjab
(D) Western Uttar Pradesh
Ans : (C)

113. Consider the following statements :
1. Baking soda is used in fire extinguishers.
2. Quick lime is used in the manufacture of glass.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

114. Consider the following statements :
1. Ian Wilmut produced the first portable computer.
2. Adam Osborne created the first cloned sheep.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (D)

115. Which one of the following is the first multipurpose river valley project of independent India ?
(A) Bhakra-Nangal Project
(B) Damodar Valley Corporation
(C) Hirakud Multipurpose Project
(D) Tungabhadra Multipurpose Project
Ans : (B)

116. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Fertilizer Industry)
(a) Aluva
(b) Namrup
(c) Nangal
(d) Sindri
List-II (State)
1. Assam
2. Jharkhand
3. Kerala
4. Punjab
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 2 4 1 3
(C) 3 1 4 2
(D) 3 4 1 2
Ans : (C)

117. The famous Petronas Twin Towers are located in—
(A) China
(B) Japan
(C) Malaysia
(D) Indonesia
Ans : (C)

118. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Famous place)
(a) Bhimbhetka
(b) Bhiterkanika
(c) Pattadakal
(d) Srikalahasti
List-II (State)
1. Andhra Pradesh
2. Karnataka
3. Madhya Pradesh
4. Orissa
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 3 2 4 1
(C) 1 4 2 3
(D) 3 4 2 1
Ans : (D)

119. Bokaro Steel Limited was established with the assistance of—
(A) Germany
(B) Soviet Union
(C) UK
(D) USA
Ans : (B)

120. Which one of the following is not a member of Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) ?
(A) Algeria
(B) Brazil
(C) Ecuador
(D) Nigeria
Ans : (B)

121. Consider the following cities :
1. Bhatinda
2. Jamnagar
3. Mangalore
Which of the above has/have oil refineries ?
(A) 1 and 2 only
(B) 3 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3
Ans : (C)

122. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Person)
(a) K. V. Kamath
(b) G. M. Rao
(c) Rajendra Pachauri
List-II (Well known as)
1. Banker
2. Environmentalist
3. Industrialist
Code
(a) (b) (c)
(A) 1 2 3
(B) 1 3 2
(C) 2 3 1
(D) 3 1 2
Ans : (B)

123. Consider the following statements :
1. The Shivaliks have tropical moist deciduous flora.
2. The Bundelkhand plateau has thorn and scrub forest type of vegetation.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

124. Which one among the following rivers is the longest ?
(A) Amazon
(B) Amur
(C) Congo
(D) Volga
Ans : (A)

125. Consider the following statements :
1. Rainfall in the doldrums is of convectional nature.
2. Convectional rainfall is highly localized and is associated with minimum cloudiness.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

1 comment:

chem said...

hello sir
can you tell me about no of question in assistant commandant exam and their cut off marks