Thursday, December 16, 2010


51. The precipitation consisting of a mixture of snow and rain is—
(A) Sleet
(B) Smog
(C) Snow-line
(D) Fog
Ans : (A)
52. ‘Operation Flood’ was launched in 1970 to—
(A) Control floods
(B) Increase milk production
(C) Improve water sources
(D) Construct more dams
Ans : (B)
53. Photogrammetry is—
(A) Portraying gradient
(B) Movement of setlines
(C) A method of solving geometrical problems
(D) Use of photography in surveying and mapping
Ans : (D)
54. The spice State of India is—
(A) Tamil Nadu
(B) Bihar
(C) Gujarat
(D) Kerala
Ans : (D)
55. Jog Falls is found across the river—
(A) Cauvery
(B) Kabini
(C) Krishna
(D) Sharavati
Ans : (D)
56. Which of the following sea ports of India is the main outlet for export of Tea ?
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) Kandla
(D) Chennai
Ans : (B)
57. The International Date Line passes through the—
(A) Pacific Ocean
(B) Atlantic Ocean
(C) Indian Ocean
(D) Arctic Ocean
Ans : (A)
58. Which of the following is not a form of precipitation ?
(A) Rainfall
(B) Snowfall
(C) Fog
(D) Hail
Ans : (C)
59. Which of the following is a Great Circle ?
(A) The Tropic of Cancer
(B) The Arctic Circle
(C) The Equator
(D) The Tropic of Capricorn
Ans : (C)
60. Tides in the sea have stored in them—
(A) Hydraulic energy
(B) Kinetic energy
(C) Gravitational potential energy
(D) A combination of all the above
Ans : (D)
61. Which component of blood is considered as the guard cell of our body ?
(A) R.B.C.
(B) Platelets
(C) Plasma
(D) W.B.C.
Ans : (D)
62. Camel can walk easily in the desert, because—
(A) It has thick skin
(B) It can maintain water level in the body
(C) It has a layer of fat under the skin to combat heat
(D) It has long legs with padded paws
Ans : (D)
63. The function of arteries in our body is to—
(A) Carry blood away from the heart
(B) Purify the blood
(C) Manufacture White Blood Corpuscles
(D) Carry blood back to the heart
Ans : (A)
64. Plants climb by means of—
(A) Tendrils
(B) Roots
(C) Pistil
(D) Branches
Ans : (A)
65. This term is associated with the Biology of silkworms.
(A) Apiculture
(B) Sericulture
(C) Sylviculture
(D) Pisciculture
Ans : (B)
66. Pick out the correct sequence of a simple land food chain :
1. Deer
2. Grass
3. Tiger
(A) 1–2–3
(B) 3–2–1
(C) 1–3–2
(D) 2–1–3
Ans : (D)
67. Sex in human beings is determined by—
(A) Vitamins
(B) Chromosomes
(C) Hormones
(D) Nutrients
Ans : (B)
68. Deficiency of fluorine in drinking water causes—
(A) Dental caries (cavity)
(B) Dental fluorosis
(C) Skeletal fluorosis
(D) Goiter
Ans : (A)
69. In man,urea is formed in—
(A) Kidney
(B) Liver
(C) Nephron
(D) Urinary Bladder
Ans : (B)
70. The most important function of perspiration is—
(A) Get rid of the body wastes
(B) Regulate body temperature
(C) Regulate body wastes
(D) Lubricate the skin
Ans : (B)
71. ECG is the instrument that records—
(A) Potential different of cardiac muscles
(B) Rate of respiration
(C) Rate of glomerular filtration
(D) Volume of blood pumped
Ans : (A)
72. Hot spot is an area having—
(A) Wide variety of species
(B) Wealth of endemic species
(C) Rich variety of flora and fauna
(D) Conserving species in natural habitat
Ans : (B)
73. Electromagnet is used in a—
(A) Calling bell
(B) Computer
(C) Motor
(D) Washing machine
Ans : (A)
74. Kilo Watt Hour represents the unit for—
(A) Force
(B) Power
(C) Time
(D) Energy
Ans : (D)
75. A transformer is used to—
(A) Convert mechanical energy into electrical energy
(B) Convert alternating current into direct current
(C) Convert direct current to alternating current
(D) Transform alternating current voltage
Ans : (D)
76. Clear nights are colder than cloudy nights because of—
(A) Conduction
(B) Condensation
(C) Radiation
(D) Insolation
Ans : (C)
77. A stick partly dipped in water appears broken due to—
(A) Reflection
(B) Refraction
(C) Total internal reflection
(D) Diffraction
Ans : (B)
78. What is condensation ?
(A) Change of gas into solid
(B) Change of solid into liquid
(C) Change of vapour into liquid
(D) Change of heat energy into cooling energy
Ans : (C)
79. Kinetic energy is converted into electrical energy in—
(A) Electric Motor
(B) Dynamo
(C) Electromagnet
(D) Ammeter
Ans : (B)
80. Floppy disk is an example of—
(A) Read Only Memory
(B) Random Access Memory
(C) Cache Memory
(D) Secondary Storage Memory
Ans : (D)
81. Which of the following compounds are sprayed over clouds to cause artificial rain ?
(A) Ice
(B) NaOH
(C) AgI
(D) NH4Cl
Ans : (C)
82. Iodine deficiency in diet is known to cause—
(A) Rickets
(B) Obesity
(C) Scurvy
(D) Goiter
Ans : (D)
83. The refrigeration of the food articles keeps them fresh, because—
(A) Water forms crystals
(B) Chemical reaction is slowed down
(C) Chemical reaction take place faster
(D) Bacteria are killed
Ans : (A)
84. Which substance is called the ‘liquid gold’ ?
(A) Gold as a liquid form
(B) Sodium as a liquid form
(C) Mustard oil
(D) Petroleum oil
Ans : (D)
85. Percentage of silver in German silver is—
(A) 25%
(B) 0%
(C) 75%
(D) 80%
Ans : (B)
86. Which type of compounds are sugar and common salt ?
(A) Both are organic compounds
(B) Both are inorganic compounds
(C) Sugar is an organic compound and common salt is an inorganic compound
(D) Sugar is inorganic compound and common salt is an organic compound
Ans : (C)
87. The chemical name of Vitamin ‘E’ is—
(A) Ascorbic acid
(B) Retinol
(C) Tocopherol
(D) Thiamine
Ans : (C)
88. Which of the following gases has bleaching property ?
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon Monoxide
(C) Chlorine
(D) Hydrogen
Ans : (C)
89. The heaviest body of our Solar system is—
(A) Sun
(B) Uranus
(C) Jupiter
(D) Saturn
Ans : (A)
90. From amongst the following; name the famous Indian ornithologist—
(A) Dr. Salim Ali
(B) Dr. Gopalasamudram N. Ramachandran
(C) Dr. J. B. S. Haldane
(D) Dr. H. G. Khorana
Ans : (A)
91. Who performed the longest space journey in the year 2007 ?
(A) Venus Williams
(B) Serena Williams
(C) Sunita William
(D) Sir John William
Ans : (C)
92. ‘The Lost Child’ was written by—
(A) Nirad C. Chowdhury
(B) Mulk Raj Anand
(C) Khushwant Singh
(D) Annie Besant
Ans : (B)
93. Dr. M. S. Swaminathan has distinguished himself in which of the following fields ?
(A) Nuclear Physics
(B) Agriculture
(C) Astrophysics
(D) Medicine
Ans : (B)
94. The Headquarters of UNESCO is at—
(A) Rome
(B) Geneva
(C) Paris
(D) New York
Ans : (C)
95. January 15 is celebrated as the—
(A) Army Day
(B) Martyr’s Day
(C) Independence Day
(D) Ugadhi
Ans : (A)
96. Bijapur is known for its—
(A) Heavy rainfall
(B) Rock Temple
(C) Gol Gumbaj
(D) Statue of Gomateshwara
Ans : (C)
97. The Americans are also known as—
(A) Kiwis
(B) Yankees
(C) Tories
(D) None of the above
Ans : (B)
98. India lifted the ONGC Nehru Cup, 2009 after defeating in the final—
(A) Syria
(B) Pakistan
(C) Sri Lanka
(D) Bangladesh
Ans : (A)
99. An element which does not react with oxygen is—
(A) Chlorine
(B) Iodine
(C) Helium
(D) Nitrogen
Ans : (C)
100. During sleep, man’s blood pressure—
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Fluctuates
(D) Remains constant
Ans : (B)

No comments: