Saturday, August 21, 2010


1. The maximum number of goals scored by India in the
history of international hockey tournaments were in 1932
Olympics in Los Angeles when it beat USA by—
(A) 26–0
(B) 24–1
(C) 22–0
(D) 20–0
Ans : (B)
2. When was the Jawahar Rozgar Yojna launched ?
(A) 1985
(B) 1987
(C) 1989
(D) 1991
Ans : (C)
3. The cause for the Tsunami, as deduced by the
seismologists, is—
(A) gravitational pull of the moon
(B) low pressure trough in the ocean
(C) deformation of sea floor and vertical displacement of water
(D) sudden change in the monsoon wind
Ans : (B)
4. Eden Garden (Kolkata) is associated with—
(A) Basket Ball
(B) Football
(C) Cricket
(D) Hockey
Ans : (C)
5. Which one of the following states of India records the
highest sexratio ?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Meghalaya
(D) Tamilnadu
Ans : (A)
6. Major fishing grounds are found in—
(A) Northern Hemisphere
(B) Southern Hemisphere
(C) Eastern Hemisphere
(D) Western Hemisphere
Ans : (A)
7. When was the first National Forest Policy issued by the
Government of India ?
(A) 1952
(B) 1940
(C) 1942
(D) 1999
Ans : (A)
8. Which one of the following is not a HYV of wheat ?
(A) Sonalika
(B) Ratna
(C) Kalyan Sona
(D) Girija
Ans : (B)
9. What is the maximum Water Vapour content in the
atmosphere ?
(A) 2 to 3 per cent
(B) 3 to 4 per cent
(C) 4 to 5 per cent
(D) 5 to 6 per cent
Ans : (B)
10. Who is the first Asian to become the Head of the
prestigious Trinity College of Cambridge University ?
(A) Amartya Sen
(B) Mahendra Chaudhary
(C) Nirod C. Chaudhary
(D) Ketaki Mushari Dyson
Ans : (A)
11. Who gave the concept of ‘Total Revolution’ ?
(A) Jayaprakash Narayan
(B) Mahatma Gandhi
(C) Karl Marx
(D) Lenin
Ans : (A)
12. The first mid-term elections for Lok Sabha were held in—
(A) 1962
(B) 1971
(C) 1977
(D) 1980
Ans : (C)
13. Who declared as his ultimate aim the wiping of every tear
from every eye ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Gandhiji
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Sardar Patel
Ans : (B)
14. Japan’s Parliament is known as—
(A) Diet
(B) Dail
(C) Yuan
(D) Shora
Ans : (A)
15. The convention that “once a speaker always a speaker” is
followed in—
(A) UK
(C) France
(D) India
Ans : (A)
16. The headquarters of the Food and Agricultural
Organisation (FAO) is at—
(A) New York
(B) Paris
(C) Geneva
(D) Rome
Ans : (D)
17. Dr. A.P.J. Abdul Kalam, the former Indian President,
received the prestigious Bharat Ratna award in the year—
(A) 1992
(B) 1995
(C) 1997
(D) 1998
Ans : (C)
18. The Indian actor who played a prominent role in the
Hollywood production : “The Ghost and The Darkness” is—
(A) Om Puri
(B) Naseeruddin Shah
(C) Amitabh Bachchan
(D) Anil Kapoor
Ans : (A)
19. Reserve Bank of India was nationalised in—
(A) 1947
(B) 1948
(C) 1949
(D) 1951
Ans : (C)
20. PSLV stands for—
(A) Polar Satellite Launch Vehicle
(B) Polish Satellite Launch Vehicle
(C) Perfect Satellite Launching Verifier
(D) Preparatory Satellite Launching Vehicle
Ans : (A)
21. Indira Gandhi Cup is associated with—
(A) Basketball
(B) Football
(C) Boxing
(D) Cricket
Ans : (C)
22. Who is the author of the novel ‘DEVDAS’ ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Bankim Chandra Chattopadhyay
(C) Sarat Chandra Chattopadhyay
(D) Munshi Premchand
Ans : (C)
23. Nano technology deals with objects with dimensions in the
range of —
(A) 10–3 m
(B) 10–6 m
(C) 10–9 m
(D) 10–12 m
Ans : (C)
24. The moon is showing its same face to the earth because—
(A) It is not rotating about its own axis
(B) Its rotation and revolution are opposite
(C) Its periods of rotation and revolution are the same
(D) Its rotation is faster than its revolution
Ans : (C)
25. Devaluation of currency leads to—
(A) expansion of export trade
(B) contraction of import trade
(C) expansion of import substitution
(D) All of the above
Ans : (D)
26. Open market operations of RBI refer to buying and selling
(A) Commercial bills
(B) Foreign exchange
(C) Gold
(D) Government bonds
Ans : (D)
27. Which is not the objective of Public Procurement and
Distribution system followed by Indian Government ?
(A) Maintain price stability through creation of butter stocks
(B) Protect the interests of both consumers and poor farmers
(C) Control the production of food grains
(D) Reduce personal and regional inequality in the distribution
Ans : (C)
28. Where is the Indian Institute of Foreign Trade located ?
(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Mumbai
(D) Ahmedabad
Ans : (A)
29. The National Institute for Agricultural Marketing is located at

(A) Jaipur
(B) New Delhi
(C) Nagpur
(D) Hyderabad
Ans : (A)
30. Per capita income is obtained by dividing National Income
(A) Total population of the country
(B) Total working population
(C) Area of the country
(D) Volume of capital used
Ans : (A)
31. The currency of Thailand is—
(A) Bhat
(B) Rupiah
(C) Yuan
(D) Yen
Ans : (A)
32. World Bank helps countries with loans for the purpose of

(A) reconstruction and development
(B) stimulating private investment
(C) tackling foreign exchange crisis
(D) meeting deficits in government budget
Ans : (A)
33. In Indian agriculture, the period from July to October-
November is called—
(A) Rabi season
(B) Kharif season
(C) Pre-kharif season
(D) Slack season
Ans : (B)
34. Token privatisation or deficit privatisation of public sector
units occur when the government sells—
(A) 5% of shares
(B) 10% of shares
(C) 15% of shares
(D) 20% of shares
Ans : (A)
35. The Narasimham Committee (1991) on financial reforms
proposed for establishment of a—
(A) Four tier hierarchy of the Banking structure
(B) Three tier hierarchy of the Banking structure
(C) Two tier hierarchy of the Banking structure
(D) Unified control by the apex institutions
Ans : (A)
36. The Planning Commission of India was constituted in the
(A) 1942
(B) 1947
(C) 1950
(D) 1955
Ans : (C)
37. Who is the guardian of Fundamental Rights enumerated in
Indian Constitution ?
(A) Supreme Court
(B) Parliament
(C) Constitution
(D) President
Ans : (A)
38. The Sarkaria Commission was appointed to review the
question of—
(A) Centre/state relations
(B) Legislative problems
(C) Union territories ’ problems
(D) Tribal areas
Ans : (A)
39. The Judges of the High Court hold office—
(A) during the pleasure of the Chief Justice of India
(B) till they have attained 62 years of age
(C) till they have attained 65 years of age
(D) as long as they desire
Ans : (B)
40. The United Nations officially came into existence on—
(A) January 1, 1942
(B) October 3, 1944
(C) October 24, 1945
(D) June 26, 1945
Ans : (C)
41. The English Crown is an example of—
(A) Real executive
(B) Quasi-real executive
(C) Nominal executive
(D) Nominated executive
Ans : (C)
42. The annual report of the UPSC is submitted to—
(A) The President
(B) The Supreme Court
(C) The Prime Minister
(D) The Chairman of the Union Public Service Commission
Ans : (A)
43. In ends and means relationship, Gandhiji believed—
(A) Means become good if they serve the end
(B) Means and ends are watertight compartments
(C) Means determine the end
(D) End is everything, no matter what or how the means are
Ans : (C)
44. The ‘Speaker’s vote’ in the Lok Sabha is called—
(A) Casting vote
(B) Sound vote
(C) Direct vote
(D) Indirect vote
Ans : (A)
45. Which part of the Indian Constitution deals with
‘Fundamental Rights’ ?
(A) Part I
(B) Part II
(C) Part III
(D) Part IV
Ans : (C)
46. Which is the Greek classic that Gandhi translated into
Gujarati ?
(A) Plato ’s Republic
(B) Dialogues of Plato
(C) Aristotle ’s Politics
(D) Aristotle’s Nicomachian Ethics
Ans : (A)
47. To be a regional party, the minimum percentage of votes,
that a party needs to secure in any election is—
(A) 2%
(B) 3%
(C) 4%
(D) 5%
Ans : (C)
48. How many Fundamental Duties are in the Indian
Constitution ?
(A) Eleven
(B) Nine
(C) Twenty
(D) Twelve
Ans : (A)
49. Indian Penal Code came into operation in—
(A) 1858
(B) 1860
(C) 1859
(D) 1862
Ans : (D)
50. The First Viceroy and Governor-General of British India
(A) Lord Dalhousie
(B) Sir John Lawrence
(C) Warren Hastings
(D) Lord Canning
Ans : (D)


s.k.jaiswal said...

may i hope my result come in cglssc non interview post if i am not success in tier2.


yes you may? Because that was not final result. You may hope for non interview post

anupma said...

sir sbi clerk me final selection nahi hone se pura preshan hu.
Ssc Interview ki tyari me man nhi lag rha hai.
Mera score approx.420 hai kya chances hai obc hu.

jaykant said...

thanks 4 ur last update
my e-mail id is
pls send questions.