Saturday, August 7, 2010


MP PSC(Pre) 2010 solved GK
General Studies solved paper of MPSC PRE 2010. This exam was
held on May 9, 2010. There were total 150 questions. We are
posting some of them. Remaining questions would be posted
1. Who is the Arjun awardee in the field of yachting, belongs to
Madhya Pradesh?
(A) G. 1. Yadav (B) Shivendra Singh (C) Sunil Keer (d) Roopsingh
2. The Scientific Society was foundedby-
(A) Wilton Company (B) Lord Cornwallis (C) Sir Sayyid Ahmed
Khan (0) None of these
3. In whose Viceroyalty the 'White Mutiny' took place?
(A) Lord Curzon (B) Lord Minto (C) Lord Ripon (0) Lord Hardinge
4. Who called Bal Gangadhar Tilak, 'The Father of Indian Unrest' ?
(A) Lord Curzon (B) Vincent Smith (C) Valentile Crurol (D) Henry
5. Who was the Commander-inChief of LN.A. before Subhash
Chandra Bose?
(A) Giani Pritam Singh (B) Capt. Mohan Singh (C) Major Fuzihara (d)
Capt. Suraj Mal
6. Which one of the following was not known to the Harappans ?
(A) Construction of Wells
(B) Construction of Pillars
(C) Construction of Drains
(D) Construction of Arches
7. A copper chariot of Harappan times was discovered at-
(A) Kunal (B) Rakhigarhi (C) Dairnabad (0) Banawali
8. Who is said to have become the Chief of the Jain Sangh after
the death of Mahavira ?
(A) Jambu (B) Bhadrabahu (C) Sthulabhadra (0) Sudharma
9. Jivaka, the royal physician of Rajgrihi, was the son of the Ganika
named as-
(A) Salavati (B) Ramaniya (C) Basantsena (0) Amrapali
10. Who among the following rulers, has been mentioned as
protector of Varna System?
(A) Pushyamitra Sunga (B) Kharvela (C) Gautamiputra Satakarni (0)
11. Who established Oiwan-i-Mustakharaj?
(A) Qutubuddin Aibak (B) Razia (C) Balban (0) Alauddin Khalji
12. The hjstorian Abul Fazl was killed by-
(A) Hemu (B) Bairam Khan (C) Udai Singh (0) Bir Singh Oeo
13. Omkareshwar hydro-electric power project generates-
(A) 450 MW (B) 520 MW (C) 670 MW (0) 1000 MW
14. What is the area of Madhya Pradesh?
(A) 380506 sq km (B) 398207 sq km (C) 308252 sq km (0) 308595
sq km
15. The Atom bomb was dropped at Hiroshima on-
(A) August 6,1945 (B) August 11,1945 (C) August 9, 1945 (D)
August 14, 1945
16. How many new child development projects are sanctioned in
M.P. in the year 2009 ?
(A) 84 (B) 85 (C) 86 (D) 87
17. Who was the first Indian native ruler to accept the system of
Subsidiary Alliance?
(A) Scindia of Gwalior (B) Nizam of Hyderabad (C) Dalip Singh of
Punjab (D) Gaikwad of Baroda
18. India is called a Tropical country mainly on account of its
(A) Latitudinal extent (B) Longitudinal extent (C) Areal size (D)
Tropical monsoon climate
19. Which one of the following is the busiest ocean route in the
(A) Indian Ocean
(B) North Atlantic Ocean
(C) South Atlantic Ocean
(D) Pacific Ocean
20. Western Ghats are-
(A) Mountains
(B) Escarpment of Plateaus
(C) Plateaus
(D) Hills
21. Which one of the following types of erosion is responsible for
the formation of Chambal ravines?
(A) Splash (B) Sheet (C) Rill (D) Gully
22. Tulbul project is associated with the river
(A) Beas (B) Ravi (C) Jhelum (D) Sutlej
23. Laterite soils are predominant in- (A) Malabar Coastal Region (B) Coromandal Coastal Region (C) Bun
delkhand (D) Baghelkhand
24. Which state is the leading producer of Soybean in India?
(A) Maharashtra (B) Punjab (C) Kerala (D) Madhya Pradesh
25. Which is called the 'Tiger State' ?
(A) Rajasthan (B) Madhya Pradesh (C) Uttar Pradesh (D) Jammu & Kashniir
26. Which state of India has the largest area under forest? (A) Assam (B) Uttar Pradesh (C) Himachal Pra
desh (D) Madhya Pradesh
27. The place Sabarimala is situated in which of the following states?
(A) Andhra Pradesh (B) Tamil Nadu (C) Kerala (D) Kamataka
28. Which of the following is also known by the name of Sahyadri Range? ' (A) Eastern Ghats (B) Weste
rn Ghats (C) Shiwaliks (D) Vindhyas
29. The best coking coal is mostly obtained from- (A) Neyveli (B) Raniganj (C) Singrauli (D) Tharia
30. The oldest mountain ranges in India are-- (A) The Himalayas (8) The Nilgiris (C) The Vindhyas (D) Th
e Aravalli Hills
31. The Sardar Sarovar Project is being run on the river- (A) Tapti (8) Godavari (C) Narmada (D) Krishna
32. The Forest Research Institute is situated at- (A) Mysore (B) Dehradun (C) Nagpur (D) Emakulum
33. Which one of the following is a low cloud? (A) Cirrocumulus (B) Cirrostratus (C) Altocumulus (D) Ni
34. The planet which revolves very slowly around the sun, is- (A) Pluto (B) Jupiter (C) Mars (D) None of
35. The line joining the areas having the same rainfall is called- (A) Isobar (B) Isohyet (C) Isotherm (D) Is
36. Light Year is the-- (A) Distance travelled by light in one year (B) Mean distance between the Earth an
d the Sun (C) Mean distance between the Earth and the Moon
(D) Mean distance between the Sun and any planet
37. For a time difference of one hour the longitudinal distance is equal to- (A) 15° (C) 45° (B) 30° (D) 60°
38. Westerlies are the winds blowing over- {A) Polar regions (B) Land to sea during night and sea to la
nd during the day (C) In different directions depending upon the season (D) Between 30°-60° north and
south latitudes of the equator
39. Benguela current is a
(A) Warm ocean current (B) Hot ocean current (C) Cold ocean current (D) None of these
40. The Mediterranean type of climate is found in- (A) Florida (B) California (C) Central China
D. Hungy
41. In which type of climate are coniferous forests found? (A) Savanna (B) Mediterranean (C) Siberian (D)
Hot desert
42. Sensex includes the following securities- (A) 25 (C) 30 (B) 40 (D) 35
43. Which country is the largest producer of wool? (A) China (B) USA (C) Australia (D) Britain
44. Proposed level of FDI in Insurance Sector is- (A) 76 per cent (B) 51 per cent (C) 49 per cent (D) 26
per cent
45. Scheme of Mid-day meals is not concerned with- (A) Educational Advancement (B) Social Equity (C)
Right to Food (D) Child nutrition
45. Paul Krugman is a / an
(A) Scientist (B) Sportsman (C) Banker (D) Economist
46. 'Dabbawala' is located at- (A) Bhopal (B) New Delhi (C) Kolkata (D) Mumbai
47. Sri Dominique Strauss Khan is concerned with- (A) Bank of America (B) World Bank (C) Bank of En
gland (D) IMF
48. Which of the following states has the literacy rate lower than the national average? (A) Karnataka. (B
) West Bengal (C) Andhra Pradesh (D) Maharashtra
49. Vijender is related with- (A) Cricket (B) Kabaddi (C) Boxing (D) Hockey
50. In which game does Suman Bala represent India
(A) Chess (B) Women's hockey (C) shot-put (D) Women's cricket
1. a, 2. c, 3.c, 4. c, 5. b, 6. b, 7. c, 8. d, 9. a, 10. b. 11. d, 12. d, 13.
b, 14. c, 15. a, 16. c, 17. b, 18. a, 19. b, 20. b, 21. d, 2. c, 23. a, 24.
d, 25. b, 26. d, 27. c, 28. b, 29. d, 30. d, 31. c, 32. b, 33. d, 34. d,
35. b, 36. a, 37. a, 38. d, 39. c, 40. b, 41. c, 42. c, 43. c, 44. d, 45.
c, 46. d, 47. d, 48. d, 49. c, 50. c

No comments: